Comunicat de la coalició lamentant que, un cop presentada, la ciutat depengui dels vots “no garantits” del PP i sense un pla de govern pactat

Després del registre de la moció de censura per part del PSC aquest matí, ICV-EUiA considera que els socialistes s’han llençat a la piscina per governar amb només tres regidors, sense cap pla de govern pactat amb ningú, i sense tenir garantits els vots perquè la moció prosperi. Amb tot, la coalició alerta que aquest moviment només enforteix la dreta a Badalona.

ICV-EUiA ha mantingut converses amb el PSC per salvar el govern del canvi a la ciutat. El to ha estat molt cordial, amb voluntat d’entesa, i on compartíen l’objectiu de garantir un govern d’esquerres a la ciutat.

Entre les propostes, ICV-EUiA els va oferir entrar al govern fent una reestructuració, cedint-los competències, i obrint un ampli ventall de possibilitats, per evitar la moció de censura. Un altre pilar fonamental de l’acord que va proposar la coalició és la neutralitat institucional sobre la qüestió nacional, ja que “la estabilitat d’un govern d’esquerres ha de passar per respectar la seva pluralitat”.

En canvi, el PSC va proposar a ICV-EUiA entrar al seu govern, un cop guanyada la moció de censura, però aquests van rebutjar la proposta per lleialtat al govern del canvi. En canvi, ells  aposten per un govern d’esquerres ampli, que tingui la majoria de 14 vots al Ple. A més, han aclarit que, en cap cas, acceptaríen entrar a un govern fruit d’una moció de censura amb els vots del PP més xenòfob de l´estat.

En el marc d’una possible entrada del PSC al govern actual, els socialistes van plantejar la possibilitat de canviar l’alcaldia perquè l’exerceixi ICV-EUiA o ERC, la qual cosa va ser rebutjada pel mateix motiu de lleialtat amb els companys de govern i compromís amb el projecte polític d’esquerres a la ciutat.

A partir d’aquí, segons ICV-EUiA, el PSC va preferir els vots «suposadament incondicionals» del PP per aconseguir la moció de censura. En aquest sentit, consideren que la decisió és un greu error per diversos motius:

1) Deixa la governabilitat en mans del PP, la qual cosa només afavoreix a Xavier Garcia Albiol.

2) El PSC no pot governar amb només 3 regidors durant menys d’un any, ja que suposaria una paràlisi de l’ajuntament en el moment on han de culminar molts projectes de ciutat, impulsats pel govern del canvi.

3) En aquest curt període de temps el PSC no podria executar noves accions de govern, i només podrien apropiar-se de la tasca feta pel govern del canvi.

4) El PP a Badalona ja només durant el primer any de govern va ser protagonista dels pitjors escàndols de corrupció a la ciutat en tota la democràcia, així com de casos d’extorsió a comerciants. A més, Albiol és conegut per la incitació a l’odi i la xenofòbia, criminalitzant col·lectius minoritaris i utilitzant la mentida com a arma política.

5) El PSC és molt més útil sumant en un govern d’esquerres que no pas pactant amb la dreta del PP i Cs a la ciutat.

6) Això, a més, suposaria un trencament de ponts entre la pluralitat de les esquerres a Badalona de cara la governabilitat de 2019.