L’eurodiputada Marina Albiol critica l’opacitat de la Comissió Europea i ataca a Brussel·les per “disfressar” de polítiques de cooperació “el seu megaprojecte d’Europa fortalesa”

La portaveu d’Izquierda Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha acusat la Comissió Europea d’estar “ocultant conscientment” o de “no estar fiscalitzant” l’ús que fa el Marroc dels diners que ha rebut del Fons Fiduciari per a l’Àfrica. La reacció de l’eurodiputada es produeix després de rebre “una resposta vaga i general” del comissari de Polítiques de Veïnatge, Johannes Hahn, a qui havia sol·licitat a través d’una pregunta parlamentària un desglossament detallat de les partides que s’han enviat a Rabat i els programes que s’estan desenvolupant amb els diners de la ciutadania europea.

“No és la primera vegada que la Comissió Europea es nega a donar-nos dades econòmiques concretes sobre les seves polítiques migratòries. Ho vam veure amb Frontex i ara passa el mateix amb el Fons Fiduciari per a l’Àfrica”, un programa que “amaga sota enunciats i propostes que de cara a l’opinió pública poden semblar molt lloables, l’únic objectiu en el qual semblen estar d’acord tots els Estats membres: seguir incomplint la legalitat internacional apuntalant el seu megaprojecte d’Europa fortalesa”.

Hahn es limita a informar Albiol en la seva resposta que la UE ha dotat al Fons Fiduciari per a l’Àfrica de 200 milions d’euros per a programes al Marroc, Algèria, Líbia, Tunísia i Egipte. “No és res que no consti ja en les comunicacions de la Comissió Europea, igual que el fet que ens enumeri els cinc objectius concrets del Fons al Marroc. No obstant això, segueix sense donar xifres econòmiques detallades, el que indica que ens els està ocultant conscientment o que els desconeix “, ha assenyalat.

La portaveu d’IU a l’Eurocambra ha incidit en que “sembla que no hi ha programa de la UE que no estigui orientat a impedir per tots els mitjans que les persones migrants i refugiades puguin arribar a la UE de manera legal i segura i vegin reconeguts seus drets”.

A més, ha criticat el Consell Europeu d’estar “contribuint a la desinformació i a la institucionalització de la xenofòbia i el racisme amb aquestes polítiques migratòries”. “Els acords de la vergonya amb Turquia i Líbia, la criminalització de les ONG que salven vides a la Mediterrània o tota la reforma de les polítiques d’asil que hi ha en marxa contribueixen sens dubte a normalitzar en les nostres societats una imatge profundament esbiaixada del que està passant al món i fomenten el rebuig a l’estranger”, ha afegit.

Finalment, davant la reunió que mantindran aquest dilluns a París Emmanuel Macron, Mariano Rajoy, Angela Merkel i Paolo Gentiloni, Albiol ha mostrat la seva por a que “amb l’excusa de la lluita contra el terrorisme del Daesh”, França, Espanya, Itàlia i Alemanya “endureixin encara més les seves polítiques migratòries i redueixin encara més les llibertats”.