L’eurodiputada Marina Albiol creu que cal “redoblar la cooperació al desenvolupament” i que la cap de la diplomàcia condemni públicament el bloqueig

La portaveu d’Izquierda Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha exigit a l’Alta Representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Federica Mogherini, “mesures concretes” i “redoblar la cooperació al desenvolupament” per a Cuba després de les noves restriccions anunciades dissabte passat pel president dels EUA, Donald Trump. L’eurodiputada ha cridat a la cap de la diplomàcia europea a “exigir públicament la fi del bloqueig”.

“La UE ha de posar en marxa mesures concretes i redoblar la cooperació al desenvolupament amb Cuba per fer front als efectes devastadors de la política imperialista dels EUA”, ha afirmat Albiol, que ha enviat una pregunta parlamentària a Mogherini per abordar aquest tema.

En aquesta, l’eurodiputada d’IU sosté que Trump, “lluny d’avançar cap a la fi del bloqueig il·legal” a Cuba i caminar cap a “la normalització de les relacions entre els dos països”, ha optat per fer marxa enrere i reforçar la posició que els EUA mantenen amb Cuba des del 1962.

Aquest bloqueig, assenyala, “a més de ser el major obstacle per al desenvolupament de l’illa i el benestar del poble cubà, inclou sancions i obstaculitza seriosament les relacions de tercers països i actors econòmics amb Cuba”. Un fet que pot afectar les relacions entre la UE i Cuba “i dificultarà el compliment de l’Acord per al Diàleg Polític i de Cooperació” entre Brussel·les i l’Havana, que el Parlament Europeu ratificarà en les pròximes setmanes.

Segons Albiol, “Mogherini ha d’exigir públicament i de manera decidida la fi del bloqueig”. Un bloqueig que “és el major obstacle per al desenvolupament i el benestar del poble cubà i que pot afectar seriosament a les relacions de la UE amb Cuba”, que estan a punt de cristal·litzar en un acord que serà ratificat per l’Eurocambra en breu i que suposarà “un pas molt positiu per al poble cubà, en enterrar la Posició Comuna d’Aznar i avançar cap a unes relacions basades en el respecte a la sobirania” dels cubans.