La iniciativa busca també impulsar l’”elaboració d’una llei estatal integral d’Igualtat de Tracte que lluiti contra les agressions i la discriminació” que pateix el col·lectiu LGTBI

Izquierda Unida ha registrat al Congrés una proposició no de llei perquè sigui debatuda al més aviat possible en el Ple de la Cambra per fer front de manera contundent a les agressions contra el / les integrants del col·lectiu LGTBI, davant el greu increment de les mateixes en els últims mesos, així com per impulsar l’”elaboració d’una llei estatal integral d’Igualtat de Tracte que lluiti contra les agressions i la discriminació” que pateix aquest col·lectiu en totes les seves expressions.

La iniciativa d’IU planteja de manera clara que la Cambra Baixa insti el Govern a desenvolupar “un protocol d’actuació integral per tractar adequadament les persones que pateixen agressions per la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, així com per perseguir aquests delictes d’odi de forma contundent”. És imprescindible que aquest protocol estigui “dotat de recursos econòmics i personals que puguin fer front a aquestes situacions de violència i discriminació”.

Signen aquesta proposició no de llei els diputats i diputades d’Izquierda Unida Alberto Garzón, Eva García Sempere, Ricardo Sixto i Joan Mena. Tots ells coincideixen a advertir que en “els últims anys estem recollint dades esgarrifoses sobre els delictes d’odi ocorreguts a Espanya (aquells que s’executen contra una persona per la seva pertinença a una ètnia, raça, discapacitat, religió, orientació o identitat sexual), amb un important pes d’aquells dirigits contra l’orientació sexual i identitat de gènere. Aquestes agressions van des d’amenaces, robatoris o agressions, fins abusos i violacions”.

D’aquí que la iniciativa d’IU pretengui també “promoure la denúncia per part de les víctimes per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere”.

En l’anàlisi fet, els ponents d’Izquierda Unida mostren una especial sensibilitat amb alguns aspectes particularment greus detectats. D’aquesta manera, basant-se en estudis realitzats per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB), s’ha constatat que “el nombre de persones menors d’edat pertanyents al col·lectiu LGTB que informen haver patit assetjament, agressions i tractament intimidatori s’ha duplicat respecte l’any anterior, arribant a un 15% del total recollit el 2015”.

Alhora, “el 2015 s’ha registrat que un 16% dels agressors tenien menys de 18 anys”. Aquesta situació, en una opinió que comparteixen IU i la FELGTB, “mostra la necessitat de formar i sensibilitzar els menors contra la LGTBIfòbia per tal de frenar i prevenir aquest tipus d’actuacions”.

Per això, en la iniciativa que es debatrà al Congrés es plasma de forma pràctica que es posin en marxa “plans de formació i sensibilització per al professorat de col·legis i instituts en diversitat afectiu sexual, ja que els / les menors es troben més desemparats / des en no poder denunciar”.

La proposició no de llei es completa amb un punt en el qual es reclama “elaborar i posar en marxa plans de formació i sensibilització en matèria de diversitat afectiu sexual als / les agents de policia i guàrdia civil, que donin eines per prevenir, detectar i atendre casos de delictes per LGTBIfòbia”.

Izquierda Unida vol fer front així a dades tan preocupants com aquells dels quals adverteix l’Agència Europea de Drets Fonamentals: entre el 60% i el 90% de les persones que pateixen delictes d’odi no denuncien ni a les organitzacions ni a les forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. “I no ho fan -detalla la iniciativa- per por a represàlies, sensació de vulnerabilitat, desconfiança en les forces de seguretat o perquè tenen la convicció que no canviarà res”.