Ángela Vallina i Javier Couso sol·liciten mesures preventives a la cap de la diplomàcia europea per evitar que l’exèrcit israelià intervingui per la força. La passada setmana es van complir vuit anys de l’assalt al Mavi Marmara, que es va saldar amb l’assassinat de 10 activistes turcs

L’eurodiputada Ángela Vallina i l’eurodiputat Javier Couso han presentat aquest dimecres una pregunta escrita a l’Alta Representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Federica Mogherini, en la qual li sol·liciten mesures preventives per evitar que l’exèrcit israelià torni a atacar als activistes de la Flotilla de la Llibertat, que durant aquest mes de juny intentaran trencar un any més el bloqueig marítim de Gaza.

“Estem seriosament preocupades per la integritat física de la tripulació de la Flotilla i la passivitat que tant Mogherini com els seus predecessors han mostrat sempre en el passat pel que fa a l’agressivitat desplegada per les autoritats israelianes, que no té cap dubte a l’hora d’emprar l’exèrcit i donar-li l’ordre de disparar, fins i tot si es troben en aigües internacionals, violant, un cop més, la legislació internacional “, ha explicat Vallina.

“El que pretenem és que, davant la previsible reacció violenta de l’estat d’Israel contra una forma de protesta no violenta com la que encapçala ‘Rumb a Gaza’, la Comissió Europea actuï preventivament utilitzant els canals diplomàtics que siguin necessaris per evitar que continuïn els crims de lesa humanitat i es protegeixi els participants d’una iniciativa que des d’IU acompanyem i donem suport activament”, ha assenyalat Couso.

Com en les darreres edicions, la Flotilla de la Llibertat porta des del mes de maig navegant i ha preparat un itinerari amb diferents etapes en multitud de ports europeus on, a més de recollir els activistes participants i carregar els vaixells amb material humanitari, porta a terme accions de conscienciació i informació per explicar l’objectiu del seu projecte.

Els eurodiputats reflecteixen en la seva pregunta a Mogherini que l’exèrcit israelià i el mateix govern de l’estat d’Israel han fet servir tots els mitjans al seu abast per frenar aquesta protesta pacífica, que l’únic que pretén aconseguir és trencar el bloqueig marítim il·legal imposat a la població gazatí. I això va des sabotejar els vaixells en territori europeu, fent ús de les excel·lents relacions que mantenen les autoritats israelianes amb els estats membres de la UE, fins a desenvolupar accions militars amb foc real provocant morts i desenes de ferits.

Així va succeir el 31 de maig de 2010 amb el Mavi Marmara, embarcació que, malgrat estar en aigües internacionals, va ser abordada per soldats israelians que van assassinar a 10 activistes turcs. El nombre total de morts a causa d’aquest atac, però, va ascendir a 11 persones el 2014, després de la mort d’un altre activista que va quedar en coma durant l’assalt.

Vallina i Couso, a més de sol·licitar aquesta acció diplomàtica preventiva, volen saber de primera mà què pensa la UE de la Flotilla de la Llibertat i si creu que l’estat d’Israel té legitimitat per impedir l’arribada de vaixells a un territori que no li pertany.

La Flotilla de la Llibertat tractarà d’arribar aquest any a Gaza en un context d’enorme tensió, després de la decisió dels EUA de traslladar la seva ambaixada des de Tel Aviv a Jerusalem en contra de l’opinió de la comunitat internacional. Les Forces de Seguretat israelianes van assassinar a diverses desenes de palestins el passat mes d’abril durant una protesta i, de moment, més enllà d’una sèrie de reprimendes públiques, la UE no ha mogut fitxa.

Tots dos eurodiputats coincideixen que “la imposició d’un règim d’apartheid per mitjà d’una violència extrema i la il·legalitat de la usurpació de Jerusalem com a capital israelià no pot ser vista amb tolerància” per una UE que “davant altres petits països mostra una bel·ligerància inusitada”, el que demostra” un doble tracte que ofèn a les ciutadanes i els ciutadans europeu “.

Més info a: https://www.rumboagaza.org/