“Mentre Europa reconeix els abusos dels bancs espanyols, els desnonaments continuen”, denuncia la portaveu a Brussel·les, Marina Albiol

La portaveu d’Izquierda Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, s’ha dirigit a la Comissió Europea (CE) per reclamar que s’adoptin mesures per frenar els desnonaments mentre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resol l’incompliment per part de l’Estat espanyol de l’adopció de la normativa hipotecària europea.

“Fa uns dies coneixíem que la CE havia decidit portar davant el TJUE a l’Estat espanyol i altres tres estats membres per no adaptar la seva normativa hipotecària al marc europeu”, ha dit Albiol, recordant que l’objectiu de la Directiva europea sobre hipoteques permet “molta més protecció al consumidor davant de possibles abusos”.

L’eurodiputada ha registrat una pregunta a la CE sobre si s’han d’adoptar sancions al marge de la resolució del TJUE, requerint, a més, “que mentre el Tribunal resol el cas, i donada la preocupant situació d’emergència que es viu a l’Estat espanyol, s’adoptin mesures per tallar els constants desnonaments”.

La portaveu d’IU subratlla que les execucions hipotecàries se segueixen produint diàriament a tot l’Estat, tot i la ineficaç i insuficient moratòria adoptada pel govern contra aquests procediments. “Ja a l’abril del 2016 Europa va obrir un procediment d’infracció contra l’Estat espanyol en considerar il·legal i abusiva la llei espanyola que regula els desnonaments. Ara, la Comissió Europea ha considerat que la no aplicació de la llei europea dóna lloc a que els ciutadans espanyols estiguin exposats a una desprotecció quan subscriuen els seus préstecs hipotecaris o quan experimenten dificultats per reemborsar”, assenyala.

En la seva opinió, “mentre Europa reconeix els abusos dels bancs espanyols, els desnonaments continuen i moltes persones es veuen condemnades a la misèria per unes normatives injustes. I tot i els procediments sancionadors iniciats per les autoritats europees, la realitat és que les mesures per a atallar aquest problema no arriben. Europa ha de vetllar pels interessos de la ciutadania, i en cas d’aplicar sancions, que siguin invertides en mesures per fer front als desnonaments i per compensar les persones estafades per les hipoteques”, afirma al text.

Albiol pregunta en aquest sentit sobre la quantia de les possibles sancions que es podrien imposar a l’Estat espanyol: “Ens preocupa la gent que pateix les conseqüències d’unes regles abusives i il·legals, però també estem preocupats per les sancions que, probablement, cal que assumim el conjunt dels ciutadans per pagar amb diners públics els abusos que exerceixen les entitats financeres”.

“Un Govern decent, en lloc de mirar cap a un altre costat davant aquest nou procediment sancionador i regalar als bancs cabals públics a fons perdut, hauria d’estar ja treballant en imposar unes regles justes. Per això, seguirem treballant per intentar que Europa actuï contra aquesta estafa institucionalitzada”, apunta.