La presidenta de Catalunya en Comú Podem adverteix que “sense els Pressupostos Generals de l’Estat els pressupostos de Catalunya i dels ajuntaments no podrien millorar-se”

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha criticat avui al Govern de la Generalitat perquè els pressupostos catalans “no solament van tard sinó que sembla que presentaran un pedaç per sortir del pas després d’anys de retallades”. La diputada s’ha referit a les paraules del Secretari General del Departament d’Economia, Albert Castellanos, en les que assegurava que solament es podrien fer “gestos” en el que pels comuns són “matèries estratègiques com l’educació infantil, les taxes universitàries o la formació professional”, i ha assegurat que el país necessita “uns pressupostos que comptin amb recursos públics suficients per recuperar les condicions de vida de la gent comuna”.

En aquest sentit, Albiach ha vinculat aquesta disponibilitat de recursos a realitzar una “revolució fiscal” a Catalunya, i sobre tot a les partides provinents els PGE. “Si no arriben més recursos via Pressupostos Generals de l’Estat no es podran fer pressupostos socials a Catalunya”, ha asseverat la diputada, que també ha advertit que sense aquests recursos “els pressupostos dels ajuntaments no podrien millorar-se”. “Els PGE són una vitamina fonamental per tenir uns pressupostos a Catalunya saludables per a la majoria social”, ha insistit.

Sobre el paper del seu grup parlamentari en la negociació pressupostària a Catalunya, Albiach ha declarat que l’Executiu de Torra “ha començat un pressing comuns sense fer una proposta concreta”, i ha assegurat que el seu grup no s’ha “tancat en banda” mai i que Catalunya “necessita uns pressupostos”, però ha avisat: “nosaltres no podem aprovar qualsevols pressupostos”.
Albiach també ha volgut recordar el compromís de Catalunya en Comú Podem amb la “defensa de la llibertat dels presos i les preses polítiques”, i ha considerat que aquesta reclamació i l’aprovació dels PGE són compatibles. “Creiem que el nostre deure és seguir fomentant un diàleg real i exigint la seva llibertat i al mateix temps millorar la vida de la gent”, ha reblat.

Defensa de les condicions laborals de les Kellys i millora del transport públic

La diputada ha realitzar un repàs d’algunes de les iniciatives que el seu grup defensarà en el ple del Parlament d’aquesta setmana, destacant la interpel·lació sobre la situació laboral de les cambreres de pis, conegudes com a Kellys. “Ens sembla que la lluita per les seves condicions de vida representa la de tot un país”, ha dit Albiach, que ha demanat al Govern “posar tots els mitjans per millorar les condicions de treball, evitar l’explotació i la por entre les treballadores precàries del sector”. El transport públic i el seu finançament seran un altre dels temes que Catalunya en Comú Podem defensarà al ple, a través d’una moció que demana més recursos per congelar les tarifes el 2019, posar en marxa la T-Moblilitat el 2019 i acabar amb el sistema tarifari de zones, i un impuls i calendari concret per infraestructures com el Tren Tram al Camp de Tarragona, el tram central de la Línia 9 del metro i l’impuls de la connexió del Tramvia per la Diagonal.