El Tribunal Constitucional ha decidit admetre el recurs del Govern per tombar la reprovació del Parlament al rei.

El portaveu de Catalunya En Comú i diputat d’En Comú Podem, Joan Mena, ha defensat avui que “el Govern de Sánchez s’equivoca intentant posar una mordassa a un debat públic, el de la Monarquia, que ja està al carrer”. Així s’ha referit a la decisió del Tribunal Constitucional d’admetre a tràmit el recurs de l’Executiu contra la reprovació del rei que Catalunya en Comú Podem va presentar al Parlament el passat 11 d’octubre.

La proposta de resolució, que instava a la reprovació del rei i a l’abolició de la Monarquia, va ser aprovada per àmplia majoria, “representant el sentir majoritari que té la societat catalana, que és republicana”, ha assenyalat el portaveu de Catalunya En Comú.

Mena, qui ha recordat que el Govern va presentar aquest recurs contra l’opinió del Consell d’Estat, ha deixat clar que “per molt que actuï el Tribunal Constitucional, l’Executiu de Sánchez no pot parar aquest debat”.

“Volem recordar al president del Govern que l’esperit de la moció de censura ens demana la màxima transparència i neteja a totes les institucions de l’Estat, sense privilegis de sang”, ha asseverat el diputat d’En Comú Podem.

No obstant això, ha continuat Mena, “ens està costant molt que una institució tan important com la Prefectura de l’Estat passi pels filtres de la democràcia”. Fins avui, la Mesa del Congrés ha negat al grup Confederal Units Podem-En Comú Podem-En Marea una comissió d’investigació sobre el rei emèrit i el Govern està protegint els viatges de Juan Carlos de Borbón a una dictadura sanguinària com Aràbia Saudita. “I ara, l’Executiu pretén que el Constitucional torni a quedar en evidència i serveixi d’escut a la decadència de la Monarquia”. Una institució que, segons Mena, “té amb ombres de corrupció, és caduca, anacrònica i incompatible amb el projecte de país plurinacional i feminista” dels comuns.

Per tot això, ha remarcat que En Comú Podem es mantindrà en el seu compromís de “fer avançar social i democràticament Catalunya i també Espanya”, la qual cosa resulta incompatible, ha dit, amb “una prefectura de l’estat hereditària”.