Del 6 al 14 d’abril l’Ajuntament i entitats culturals i cíviques de la ciutat organitzen una vintena llarga d’activitats que actualitzen la tradició republicana per vincular-la als reptes i als moviments de canvi actuals

L’Ajuntament de Barcelona, a través del comissionat de Programes de Memòria i entitats culturals de la ciutat, organitza la quarta edició de La Primavera Republicana al llarg de la setmana del 6 al 14 d’abril. Es tracta d’un cicle cultural i de reflexió que inclou concerts, obres de teatre, cicles de cinema i debat i inclús esdeveniments esportius per celebrar, en plena primavera, els valors del republicanisme a l’entorn del 14 d’abril. Les activitats programades, 24 en total, tindran lloc de manera descentralitzada arreu dels diferents districtes de la ciutat.

Des del 2016 l’Ajuntament de Barcelona impulsa, amb la col·laboració de nombroses entitats de la ciutat, aquest cicle pels volts del 14 d’abril. La data recorda que el republicanisme ha estat una tradició ben viva també a la ciutat de Barcelona, i que ha tingut diverses declinacions: liberals, conservadores, democràtiques…

 

 

Per quart any consecutiu, doncs, l’Ajuntament de Barcelona commemora la proclamació el 14 d’abril de 1931 de la Segona República, un fet històric i popular que la majoria de ciutadans i ciutadanes va celebrar al carrer, expressant la seva alegria, esperança i afecte pel nou règim democràtic i el que representava. La tradició del republicanisme democràtic ha estat vinculada a cert principis: l’extensió del sufragi, l’impuls de l’educació, el control dels poders polítics i econòmics, o la participació activa de la ciutadania en la construcció de la vida en comú.

Avui, és fonamental actualitzar la tradició republicana i vincular-la als reptes i als moviments de canvi del segle XXI: el feminisme, els moviments LGTBI, els moviments en defensa dels drets socials, dels drets digitals, o els moviments antiracistes o ecologistes. Aquest és l’objectiu d’aquesta 4 edició de la Primavera Republicana. Fer un exercici de memòria carregat de futur, és en definitiva, el que persegueix la programació d’enguany de La Primavera Republicana .

La Primavera Republicana 2019 dóna continuïtat als actes que es van organitzar en 2016 per commemorar el 85è aniversari de la Segona República, reivindicar el passat democràtic de la ciutat i retre homenatge als valors republicans. Si la primera celebració va posar en valor la figura de Carles Pi i Sunyer, alcalde de la ciutat durant la Segona República i que ara dóna nom al Saló de Plens de l’Ajuntament barceloní. Fa dos anys, al 2017, els espais de celebració van ser la plaça del Cinc d’ Oros (antiga plaça de Joan Carles i, a la cruïlla del passeig de Gràcia amb l’avinguda Diagonal) i el parc de la Guineueta, molt proper a una altra plaça que va canviar de nom, la de la República. L’any passat els escenaris principals van ser, de nou, la plaça de la República i el nou carrer de Pepe Rubianes (antiga de l’Almirall Cervera) a la Barceloneta.

Una programació per a tots els públics i amb un caràcter eminentment festiu

El conjunt d’activitats previstes per La Primavera Republicana inclouen actes en tots els districtes de la ciutat, i per a tots els públics. Estan organitzats en tres eixos: Memòria (els més memorials), Festa (els de teatre, activitats al carrer, i concerts) i Reptes (els de reflexió i debat).

Gerardo Pisarello ha afirmat que “volem que aquesta iniciativa que arriba a la quarta edició es converteixi en una política pública de ciutat. Enguany posem en valor l’actualitat dels valors republicans d’una ciutat per tal de posar-los a l’alçada dels reptes del segle XXI. Un programa antiracista, ecologista, sobre la defensa dels drets socials i molt feminista. En aquesta edició hem fet un pas endavant i estem orgullosos que el actes amb participació de dones son majoritaris”.

Destaquen tres epicentres d’activitat. D’una banda, la Gràcia de les Quintes, la plaça de la República a Nou Barris i El Born. El primer cap de setmana destaca el teatre l’obra de teatre LA LOLA. Memorias de una mujer republicana, seguit del plat fort que arribarà el diumenge 7, a Gràcia, on tindrà lloc la recreació de la Revolta de les Quintes, amb un paper destacat de les dones, i Rebels pel swing! per rememorar la Barcelona epicentre d’aquest ball a la llibertat. Abans, el dia 6, La culminació serà, com cada any, el dia de la República a la plaça de la República de Nou Barris.

Entremig, tota una setmana d’activitats que inclouen actes de memòria i de senyalització històrica per posar en valor l’antiga presó de dones de Les Corts o la vaga de La Canadenca, ara fa cent anys, i d’altres activitats més lúdiques i festives però que recuperen valors i tradicions republicans. Entre aquests últims destaquen una Revetlla republicana, el II Cicle de cinema republicà, el I Festival de Cultura Txarnega o un partit entre el Clapton Community FC i el C.E. Júpiter, on esport i valors es donen la mà.

Pel que fa a la música, dos concerts destacats en la programació. D’una banda, Republicants, que tindrà lloc divendres 12 a l’Esplanada del Born, que proposa un viatge generacional per diverses de les veus compromeses amb els valors republicans: Silvia Comes, Enric Montefusco, Quico Pi de la Serra, Marina Rossell i Paco Ibañez.

De l’altre, dissabte 13, la Revetlla republicana al Parc de la Guineueta on se celebrarà la festa de la republicanisme del futur: jove, transversal, feminista, sense censures, ecologista i antiracista. Hi actuaran artistes de la talla de Maria Rodés, Lauren Nine, Nakanty Kante, Gertrudis, Ira o Purple Rockets.

Consulta totes les activitats al tríptic del programa o al web: barcelona.cat/primaverarepublicana

Enllaços relacionats

Programa en format PDF

Vídeo

Servei de premsa de l’Ajuntament de Barcelona
http://www.barcelona.cat/premsa