Aquest diumenge se celebrarà una jornada d’accions al carrer al Passeig marítim de la Barceloneta per recordar els fets de la Platja del Tarajal

La campanya ‘Casa nostra, casa vostra’ celebrarà aquest diumenge 5 de febrer una jornada d’accions al carrer al Passeig Marítim de la Barceloneta per tal de denunciar la vulneració de drets a la frontera sud d’Europa a Ceuta i Melilla i recordar els fets del Tarajal, on quinze persones hi van morir després que la Guàrdia Civil disparés bales de goma i pots de fum contra les persones que intentaven creuar la frontera nedant.

“El setembre de 2015 vam veure imatges de l’ús de canons d’aigua i gas contra persones que intentaven arribar a Hongria des de Sèrbia. L’abril de 2016, la policia de Macedònia va llançar gasos lacrimògens i va disparar pilotes de goma contra la gent que intentava creuar la frontera des de Grècia, a la zona d’Idomeni”, recorda la campanya en un comunicat. “Ningú no ha estat jutjat pels fets del Tarajal, igual que ningú no ho ha estat pel que va passar a Idomeni o a Hongria”, lamenta.

Tarajal

El text denuncia que “els estats han aconseguit que les fronteres siguin un espai d’impunitat on els drets humans es vulneren sistemàticament”. “L’Estat espanyol és l’exemple i precedent per a la majoria d’estats europeus de com intentar aturar la migració: violència física contra les persones, expulsions en calent, absència d’assistència jurídica, vols de deportació o acords bilaterals amb països com Mauritània, el Marroc o Senegal per fer la feina bruta”, lamenten, alhora que recorden que la UE ha fet seves aquestes polítiques amb els acords amb Turquia per la “gestió” de refugiats.

“Les morts del Tarajal no poden quedar en l’oblit i la impunitat”, afirmen des de la campanya, alhora que apel·len a la responsabilitat de tothom per exigir-ho. “Cal posar fi també al racisme institucional que pateixen les persones quan arriben a Europa i s’han d’enfrontar a les males condicions dels Centres d’Estada Temporal per a Immigrants (CETI) o dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), a la discriminació per raó de nacionalitat, a les batudes per perfil ètnic o a la manca d’atenció especial a grups vulnerables”, defensen, i afegeixen que “si es reconegués el dret a migrar i existissin vies segures i legals d’accés al territori, totes aquestes morts i formes de repressió no existirien”. “Per drets, per justícia, reclamem l’obertura de fronteres”, conclou el comunicat.

Els actes començaran a les cinc de la tarda amb el taller participatiu “Fem invisible el mur de la indiferència”. Hi haurà diverses intervencions de testimonis de la frontera sud, la projecció fotogràfica “El sud també existeix”, la intervenció teatral del Projecte Mos Maiorum, i l’acció participativa “Harmonia, no murs”.

Foto: La tanca fronterera a Ceuta, de José Pereira.