L’executiva de la formació avala l’abstenció a la llei del referèndum i constata que l’1-O “no es produirà el referèndum efectiu que la societat catalana necessita”

La Comissió Nacional d’Esquerra Unida i Alternativa defensa que la formació cridi a participar a la “mobilització” del proper 1 d’octubre i avala l’abstenció a la votació de la llei del referèndum. Així ho ha aprovat aquest dimarts la Comissió Nacional d’EUiA (per 13 vots a favor, 4 en contra i una abstenció) en una proposta de resolució que durà al Consell Nacional del proper 16 de setembre. La formació participarà activament en la presa de decisió que durà a terme Catalunya en Comú entre el 12 i el 14 de setembre mitjançant el vot de les persones inscrites, que hauran de determinar si “Catalunya en Comú ha de cridar a la participació a la mobilització de l’1-O”. La proposta de resolució constata que l’1-O “no es produirà el Referèndum efectiu que la societat catalana necessita”, si bé fixa que “l’1 d’Octubre serà una mobilització pel Dret a Decidir a la qual cridem a participar, com en d’altres ocasions”.

El document subratlla que “només un referèndum com a metodologia pot expressar l’opinió real del poble de Catalunya en un procés d’autodeterminació”, i defensa que aquest referèndum “ha de tenir unes garanties mínimes que el validin”. En aquest sentit, apunta que “ha de tenir reconeixement internacional, crida inclusiva a la majoria social del país i possible expressió de les diferents opcions, així com conseqüències jurídiques i polítiques que el facin efectiu”. “La pregunta i la data del referèndum anunciades no han comptat amb la participació del nostre espai polític i no són prou inclusives de les opinions existents en la societat catalana”, afirma, alhora que alerta que “cap acció del referèndum pot posar en perill als treballadors i treballadores públics”.

Davant la convocatòria, EUiA reitera que “cal un full de ruta alternatiu que reculli els anhels de les classes populars” per tal de superar “les mancances del full de ruta de Junts pel Sí i la CUP”, que “s’ha demostrat insuficient com estratègia amb capacitat d’aglutinar a la majoria de les classes populars de Catalunya per la manca de continguts socials i de regeneració democràtica”. La proposta de resolució situa el govern del PP com “el principal responsable de la situació de bloqueig” i fa una crida a “defensar les institucions catalanes davant d’actes repressius protagonitzats pel Govern del PP o per una justícia polititzada al servei del PP”.

La proposta de resolució destaca que Esquerra Unida i Alternativa seguirà treballant després de l’1-O “per l’objectiu irrenunciable del referèndum d’autodeterminació que el poble de Catalunya necessita, fet dins les condicions democràtiques que preservin la unitat i la garantia de seguir sent un sol poble, així com amb plena efectivitat política i jurídica”.