L’esdeveniment, que tindrà lloc el proper dissabte 28 d’octubre a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, ret homenatge a l’Olimpíada Popular de Barcelona del 1936 i a l’expresident de la Generalitat afusellat pel franquisme

El proper dissabte 28 d’octubre se celebrarà a l’Estadi Olímpic de Montjuic la 10a Cursa i Caminada Lluís Companys, un esdeveniment esportiu que des del 2008 homenatja l’Olimpíada Popular de Barcelona del 1936, que va ser organitzada per entitats cíviques i treballadores com a resposta al marcat caràcter racista i xenòfob de les Olimpíades de Berlín organitzades pel Règim nazi, i recorda la figura de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys, afusellat el 1940 per la dictadura franquista.

L’esdeveniment consisteix en una cursa atlètica de 8 kilòmetres (dues voltes de 4 kilòmetres) que arrencarà a les 9.30 hores des de l’interior de l’Estadi Olímpic Lluís Companys i recorrerà els seus voltants, i d’una caminada que sortirà mitja hora abans, a les 9 hores. Està organitzat per la Fundació L’Alternativa (vinculada a Esquerra Unida i Alternativa) i La Nova Fita, i en la caminada d’enguany hi participarà el Secretari de l’Associació Catalana de Presos del franquisme, Carles Vallejo, que realitzarà una xerrada sobre el que va significar l’Olimpíada Popular.

L’entrega de premis es farà a les 10.30 hores i comptarà amb la participació de la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal; la presidenta de la Fundació L’Alternativa, Adelina Escandell; el Secretari de l’Associació Catalana de Presos del franquisme, Carles Vallejo; Maria Riba, Consellera del districte de Sant-Montjuïc per BeC, Alba Blanco, en representació del Partit de l’Esquerra Europea, Jacinto Garcia Rebull, membre d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme; Antoni Cánovas. Participant a l’Olimpíada Popular de 1936; i un representant de l’Institut Barcelona Esports.

Una cursa popular per a totes les edats

La cursa, què és la única que té la seva sortida i arribada a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, està oberta a tothom, sense distinció d’edat, sexe o nacionalitat, i comptarà amb quatre categories: Promesa (18 anys o menys), Absoluta (de 19 a 34 anys), Veterana (de 35 a 49 anys) i Veterana II (de 50 anys o més). Els 3 primers classificats (homes/dones) i els 3 primers de cada categoria i sexe rebran un premi de l’organització. Les inscripcions es poden realitzar a www.cursacompanys.cat

El significat de l’aniversari de l’Olimpíada Popular va molt més enllà d’una data en un calendari. És un mirall on reflectir la dignitat de les persones, els valors democràtics i respecte pels drets humans, perquè la barbàrie no es torni a repetir ni aquí ni enlloc i, alhora, serveixi per reflexionar sobre les causes i les conseqüències de l’actual situació a Europa, la crisi dels refugiats i l’augment del racisme i la xenofòbia, que té una especial incidència en el món de l’esport.

La 10a Cursa i Caminada Lluís Companys, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, Esport Sí Racisme no i Esquerra Europea; i col·labora amb la recuperació de la memòria democràtica i amb la promoció de la cultura atlètica en el teixit social barceloní.

Tota la informació sobre la X Cursa i Caminada Lluís Companys a www.cursacompanys.cat