Comunicat del Grup de l’Esquerra Unitària Europea-Esquerra Verda Nòrdica (GUE-NGL) al Parlament Europeu

Trump, May i Macron han atacat Síria i han violar el dret internacional sense esperar a una investigació internacional i independent sobre l’ús d’armes químiques a Síria. Condemnem fermament aquest atac militar. L’equip de l’Organització per a la Prohibició de l’Armes Químiques (OPCW) ha començat a arribar a Síria aquest dissabte 14 d’abril per investigar les denúncies. Les tres potències occidentals han tret les seves pròpies conclusions abans d’identificar l’autor de l’atac. D’aquesta manera, corren el risc d’encetar un conflicte internacional entre les potències nuclears i l’escalada del conflicte amb Rússia. Demanem que es posi fi immediatament a una nova intervenció militar. Diríem als membres de la UE, França i el Regne Unit: “No en el nostre nom”.

Els ciutadans i les ciutadanes de la UE no volen una major escalada en les relacions amb Rússia. Fem una crida a tots els altres estats membres de la UE per allunyar-se clarament d’aquest atac.

Instem als poders nuclears a retirar immediatament les seves tropes de la Mediterrània oriental. El perill d’una confrontació directa entre les forces nuclears dels EUA, Rússia, França i el Regne Unit s’ha d’aturar d’immediat.

L’ús d’armes químiques a Síria, a Europa o a qualsevol altre lloc del món, és un crim atroç contra la humanitat. El seu ús ha de tenir conseqüències i s’ha d’evitar en el futur. La Convenció sobre la prohibició de les armes químiques i altres instruments del Dret internacional proporcionen a la comunitat internacional els recursos necessaris. La violència militar no soluciona aquest problema, sinó que continua alimentant l’espiral del conflicte. Per això, el diàleg i les negociacions diplomàtiques són l’única sortida d’aquest conflicte que ja ha costat desenes de milers de vides.

Fem una crida a la UE perquè treballi per la desescalada, impulsant una cimera de pau entre les grans potències implicades en la guerra síria.

Brussel·les, 14 d’abril 2018