El Plenari del Consell Municipal aprova una Declaració Institucional que insta al Tribunal Suprem “a prendre totes les mesures per tal de garantir el dret a un judici just i imparcial” a Forn, Cuixart, Sánchez, Bassa, Rull, Turull, Romeva, Forcadell i Junqueras.

El Plenari del Consell Municipal que s’ha celebrat avui al Saló de Cent de l’Ajuntament de barcelon ha aprovat una declaració institucional de suport als dirigents polítics i socials que han de ser jutjats les properes setmanes. La declaració insta al Tribunal Suprem a garantir el dret a un judici just i imparcial. En el document, l’Ajuntament de Barcelona expressa el “suport, escalf i acompanyament” a Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Oriol Junqueras, que en les properes setmanes s’enfrontaran “a unes acusacions infundades”. A més, insta al Tribunal Suprem a prendre totes les mesures per tal de garantir el dret a un judici just i imparcial.

Així mateix, en la declaració institucional s’insta a la Fiscalia General de l’Estat i a la resta d’acusacions a que reconsiderin la seva acusació, ajustant-se als principis democràtics d’intervenció penal mínima en l’aplicació del Codi Penal. A més, s’apel·la al govern de l’Estat i a la Generalitat a la resolució política i democràtica del conflicte, a través del diàleg constructiu sense condicions.

Altres declaracions institucionals aprovades:

Recolzament a la sol·licitud al Consell de Drets Humans per dur a Sri Lanka davant de la Cort Penal Internacional per possibles crims de genocidi comesos contra el poble tàmil.  Suport al cos consular davant les mersures preses pel ministre d’exteriors .El Plenari del Consell Municipal denuncia la vulneració sistemàtica dels drets fonamentals del poble tàmil i els crims de lesa humanitat perpetrats em la darrera etapa del conflicte armat entre el govern de Sri Lanka i els Tires de Liberació del Eleam Tamil, que superen les 40.000 víctimes civils tàmils. La declaració insta a restaurar la pau en aquesta regió fent complir el Dret Internacional i dóna suport a la sol·licitud del Consell de Drets Humans per dura a Sri Lanka davant de la Cort Penal Internacional per possibles crims de genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra comesos contra el poble tàmil després del juliol de 2002.

Refermar el compromís de la ciutat de Barcelona en favor del benestar animal i el rebuig contra qualsevol situació de maltractament animal. La declaració expressa el compromís dels grups municipals d’impulsar polítiques per fomentar la tinença responsable, reconeix la feina social que fan les entitats de voluntaris que treballen per tenir cura dels animals de companyia abandonats i garanteix l’acompliment i l’impuls del desplegament de l’Ordenança de Protecció, Tinença i venda d’animals.

Commemoració del vuitantè aniversari de la caiguda de Barcelona en poder de l’exèrcit franquista. L’Ajuntament de Barcelona acorda dedicar l’any 2019 a commemorar el vuitantè aniversari de la caiguda de Barcelona en mans de l’exèrcit franquista, per tal de prosseguir la feina feta en relació a la denúncia de la dictadura feixista i continuar desenvolupant una programació que, enguany, recordi els efectes que va tenir en la ciutadania la repressió de les autoritats franquistes. L’Ajuntament es compromet a establir un espai públic memorial municipal destinat a honorar i fomentar el respecte per les persones executades a Barcelona entre 1939 i 1952 i per la resta de barcelonins i barcelonines que van ser víctimes del feixisme per la seva defensa de la legitimitat de les institucions republicanes davant de la insurrecció militar.

Reconeixement del paper de l’arquitectura urbana com a factor de qualitat de vida. Barcelona reconeix el paper de l’arquitectura i el valor de l’arquitectura urbana com a factor de qualitat de vida i el sentiment de pertinença com a part fonamental del dret de la ciutadania a un entorn urbà de qualitat on poder desenvolupar el seu projecte vital. Alhora, valora la tasca realitzada per les institucions, els i les professionals, entitats i ciutadania, que han fet de Barcelona una ciutat reconeguda per la seva arquitectura i qualitat urbana.

Denunciar el tancament en fals del procediment judicial al sr. Jorge Juménez, que al gener de 2016 va anar a parar un desnonament d’una mare i dos fills al barri de Vallecas. El consell plenari de l’Ajuntament de Barcelona manifesta la seva satisfacció per la suspensió de l’entrada al a presó de Jorge Jiménez, activista pel dret a l’habitatge que s’enfrontava a nou mesos de presó per intentar evitar un desnonament al barri madrileny de Vallecas. El consistori, però, denuncia el tancament en fals d’aquest procediment judicial que manté la vigència de la condemna, embargant el compte de l’activista. L’Ajuntament de Barcelona apel·la a la derogació de la Llei Mordassa, que atempta contra els drets bàsics com són els de lliure expressió i manifestació.