El consistori prepara un protocol per actuar de forma proactiva contra qualsevol manifestació o acció que fomenti l’odi i la discriminació a la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona impedirà que la llibreria Europa pugui tornar a obrir. En aquests moments, la botiga, que venia llibres de difusió de la ideologia nazi al carrer Sèneca de Gràcia, ja està precintada cautelarment per ordre judicial després que, el passat dia 9 de juliol, els Mossos d’Esquadra actuessin contra la llibreria i el seu propietari, Pedro Varela, en el marc d’una operació en la que es van intervenir més de 15.000 exemplars que difonen la ideologia nazi.

Arran de la mateixa operació, promoguda pel fiscal contra delictes d’Odi i Discriminació, Miguel Ángel Aguilar, s’acusa a Varela de ser el cap d’un presumpte entramat dedicat a l’edició de llibres nazis, per la que també s’ha detingut a 4 persones més, presumptament per ser membres de l’associació cultural responsable de la publicació de llibres que promouen l’odi i la discriminació.

El districte, coordinat amb la fiscalia des d’un principi, té emesa una ordre de cessament de la llibreria, que entrarà en vigor quan s’aixequi el precinte cautelar emès pel jutge. Aquesta ordre de cessament administrativa està basada en el fet que, segons l’informe policial aportat a l’expedient amdinistratiu, la llibreria és una activitat pantalla per ocultar la vertadera actividad: una sala de reunions i conferències des d’on s’hauria fet apologia del nazisme. El nou Pla d’Usos del districte de Gràcia, que blinda les zones saturades d’establiments de pública concurrència, no permet obrir aquest tipus d’establiments en aquest carrer i, per tant, si la llibreria seguís tenint aquesta sala, no es podria legalitzar mai.

Personats a la causa

D’altra banda, el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha anunciat avui que l’Ajuntament de Barcelona es personarà, com a acusació popular, en la causa oberta contra Perdo Varela, per la comissió de dos presumptes delictes: associació il·lícita, i un delicte contra els Drets Fonamentals –delicte d’odi–. Aquest procediment s’està tramitant al Jutjat Instrucció 9 de Barcelona i el tinent d’alcalde ha explicat que ja s’ha donat les indicacions als Serveis Jurídics per preparar la personació de l’Ajuntament en la causa.

Varela acumula dues condemnes penals, l’última d’elles d’un any i tres mesos de presó, per distribuir llibres que difonen l’ideari nacionalsocialista a través de la seva llibreria, que va ser registrada en dues operacions policials en els anys 1996 i 2006. També està a l’espera d’un tercer judici per editar Mein Kampf d’Adolf Hitler sense tenir els drets d’aquesta obra.

La llibreria Europa va ser registrada el 1996 en una primera operació policial en què van ser decomissats prop de 20.000 llibres i el seu propietari detingut per un delicte d’apologia del genocidi, el que li va implicar una condemna de set mesos de presó.

L’any 2006, una altra investigació judicial centrada en una editorial de llibres nazis amb seu a la mateixa llibreria Europa va comportar de nou la detenció de Pedro Varela, que va ser condemnat a un any i tres mesos de presó per delictes contra els drets fonamentals, i la confiscació de prop de 5.000 volums que emmagatzemava al local.

Barcelona, Ciutat de Drets

El tinent d’alcaldia ha explicat que la voluntat del consistori és elaborar un protocol d’actuació per actuar, de forma proactiva, contra qualsevol acte que pugui ser susceptible de ser un delicte contra els Drets Humans. “Una ciutat compromesa en la Cultura de la Pau i la No Violència i que, a més, vol ser punta de llança com a ciutat de Drets, no hi caben espais d’apologia al nazisme. Barcelona no es pot permetre la vergonya de tenir aquesta llibreria, que ofèn a les víctimes de l’Holocaust i al conjunt de la societat “, ha dit Asens.

El tinent d’alcaldia ha explicat que la col·laboració amb el fiscal ha estat fonamental “per aconseguir que aquesta llibreria no pugui tornar a obrir” i perquè l’actuació municipal sigui eficient, i ha ofert “tots els instruments que estan a les nostres mans” per seguir cooperant contra “els qui cometen delictes tan greus, que ens recorden que la ideologia nazi segueix estant present en alguns racons de la ciutat. La llibreria Europa és un forat negre de la democràcia que atempta a la dignitat, un amagatall de l’extrema dreta a la ciutat”, ha conclòs.