La iniciativa ha estat impulsada per la regidoria d’Afers Socials, dirigida per Dani Gutiérrez

L’Ajuntament de Viladecans ha aprovat recentment la Guia local per a fer front als maltractaments a la gent gran, una iniciativa impulsada pel nostre regidor d’Afers Socials, Dani Gutiérrez (ICV-EUiA). El resultat és fruit de la feina de fa anys de l’equip d’atenció a la gent gran dels Serveis Socials. Una atenció que s’ofereix des de molts serveis i àmbits municipals com el comunitari, amb el suport i dinamització dels casals de la gent gran, i serveis com la teleassistència, l’atenció domiciliària o els àpats en companyia.

En la seva intervenció al darrer ple, Gutiérrez va agrair la tasca dels professionals municipals que atenen les persones grans, dels Serveis Socials i dels casals, així com el suport de la Diputació i de la Universitat de Barcelona en la publicació de la guia.

El resultat d’aquest treball conjunt és un instrument útil i pràctic per a la coordinació i actuació dels i les professionals dels àmbits de Serveis Socials, Salut, cossos de seguretat, personal de centres residencials, casals de la gent gran, etc. L’objectiu comú és evitar que les situacions de maltractament es puguin produir o, si és el cas, es detectin i s’actuï amb la major celeritat i eficàcia possibles.

A la guia, que es donarà a conèixer a la localitat de Viladecans, s’expliquen mesures d’educació en valors i sensibilització sobre el maltractament a ancians, adreçades tant a professionals com a les mateixes persones grans i la societat en general; i accions concretes de prevenció, detecció i intervenció en els maltractaments. Aquesta és una realitat de vegades poc reconeguda i invisibilitzada, que afecta tant a homes com a dones sigui quin sigui el seu barri, classe social o nivell cultural. Situacions que s’han vist afectades per l’augment de l’esperança de vida i l’envelliment de la població i per canvis en les situacions familiars, doncs molts avis i àvies han acollit a casa seva a fills i nets perquè han perdut feina i llar.’Ajuntament de Viladecans