La Comissió Mixta Generalitat-Ajuntament es torna a reunir després de 2 anys i de l’aplicació de l’article 155

“Valorem positivament el to i la represa del diàleg bilateral, però a nivell de compromisos està tot per fer i n’esperàvem més. Cal abordar calendaris i concrecions a la tardor”, ha manifestat l’alcaldessa, Ada Colau

La Comissió Mixta Generalitat-Ajuntament s’ha tornat a posar en marxa aquest matí, 2 anys després de la seva darrera convocatòria i després de l’aplicació de l’article 155. La consellera de Presidència, Elsa Artadi, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han liderat la trobada que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat i que ha comptat amb la participació dels equips polítics i tècnics de les 2 administracions. Ada Colau ha recordat que en aquest mandat l’Ajuntament de Barcelona ha participat en aquesta comissió bilateral amb 3 governs diferents –Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra- i ha recordat que en la darrera reunió, el juliol del 2016, es van desencallar qüestions importants per la ciutat: la recuperació del deute financer (valorat en aquell moment amb més de 100 milions) i acords com l’arribada del metro als barris de la Marina o l’obertura de la Model. “Més enllà de les discrepàncies polítiques, cal lleialtat institucional i la nostra obligació és col·laborar en benefici de la ciutadania”, ha recordat.

Ajuntament i Generalitat han acordat celebrar una nova cimera bilateral a la tardor per concretar el repàs intens de l’agenda que s’ha fet avui. Aquests són alguns dels temes més rellevants:

Deute ciutadà. “Ara és el moment de recuperar el deute ciutadà”, ha assenyalat l’alcaldessa en la compareixença posterior a la reunió. Aquest “deute ciutadà” està xifrat a l’entorn de 60 milions d’euros anuals que la Generalitat ha deixat d’aportar a Barcelona des de l’any 2011 en matèries sensibles com les polítiques d’habitatge, d’educació, de serveis socials o de cultura. “Just en el moment on les necessitats ciutadanes han anant a l’alça, ens hem trobat sols”, ha manifestat Colau, que també ha deixat clar que l’Ajuntament de Barcelona no pretén que es recuperi tot de cop, però si progressivament. Ha considerat positiu que la Comissió Mixta Generalitat-Ajuntament reconegui que existeix aquesta “deute ciutadà” i ha emplaçat a concrecions i calendaris.

Escoles bressol. La Generalitat ha passat de finançar una tercera part de la despesa en escoles bressol, una etapa educativa que es considera bàsica per al desenvolupament dels infants, a aportar 0 euros. El deute que es calcula en aquest àmbit és de 41 milions d’euros. Ada Colau ha explicat que la Generalitat té la voluntat de fer avenços a partir del 2019 i ha instat a concretar-ho en els propers mesos.

Habitatge. Ens trobem davant una creixent demanda, en un moment de crisi habitacional i amb una situació d’increment dels preus del lloguer. L’Ajuntament, sense tenir-ne competències, ha comprat en aquest mandat 500 pisos a través de la fórmula de tanteig i retracte, mentre que la Generalitat, n’ha comprat 5 a Barcelona. En aquests moments Barcelona té en marxa 66 promocions d’habitatge públic; la Generalitat, 2. “Els papers estan canviats”, ha alertat l’alcaldessa, que ha recordat que la Generalitat, a través del consorci de l’Habitatge, hauria d’assumir el 60% del cost de les polítiques en aquest àmbit, mentre que en realitat, ara mateix, l’Ajuntament n’assumeix el 80%. Ada Colau ha reclamat un canvi en aquesta situació i ha anunciat que la reunió del Consorci d’Habitatge (acordada amb el president Torra) s’ajorna fins al setembre amb l’objectiu de donar més temps per a la concreció d’acords. L’alcaldessa també ha plantejat a la reunió la necessitat de recuperar la Llei de Barris com a instrument per combatre les desigualtats, seguint també l’estela del Pla de Barris de Barcelona, que en aquest mandat haurà invertit 150 milions, amb especial atenció a l’Eix Besòs. La Generalitat, de moment, no ho contempla.

Impost turístic. La Comissió Mixta ha acordar reactivar el grup de treball conjunt per estudiar la possibilitat d’establir un recàrrec a l’actual impost que permeti compensar les despeses i externalitats que suposa l’activitat turística, especialment en àmbits com la neteja o la seguretat. L’Ajuntament segueix reclamant la gestió del 100% de l’Impost, (actualment en rep el 50%), però si això no es concreta, és partidari d’establir un recàrrec que permeti augmentar les aportacions que rep el consistori. El grup de treball conjunt ha obert la porta a estudiar-ho.

Peticions a l’estat. S’ha acordat una posició conjunta per reclamar la recuperació de les lleis recorregudes. Ada Colau ha posat especial èmfasi amb la llei 24/2015, que és prioritària, i també en la necessitat de reformar la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) per garantir contractes de lloguer més llargs i la regulació de l’increment abusiu dels preus. També han acordat reclamar conjuntament la recuperació del fons retallat per a l’acollida de persones refugiades.

Finalment, l’alcaldessa també ha celebrar la fi de l’aplicació de l’article 155 i la recuperació de l’autogovern, si bé ha reiterat que no hi haurà normalitat institucional mentre hi hagi polítics presos o exiliats, i ha instat a seguir avançant en les vies de diàleg.