L’import de les sancions oscil•la entre els 30.000 i els 70.000 euros, segons el grau d’incompliment de la legislació

Tots els expedients s’han iniciat després de detectar talls de subministrament en persones en situació de vulnerabilitat sense el preceptiu avís als Serveis Socials

L’Ajuntament ha fet aflorar 4 milions d’ingressos per impostos impagats per part d’empreses de subministrament energètic i calcula que ingressarà 4 milions més amb l’aprovació de la nova taxa pel transport d’energia

L’Ajuntament de Barcelona està tramitant actualment un total de 13 expedients sancionadors per incompliment de la Llei 24/2015 de pobresa energètica. Són 8 sancions més de les que existien a finals de l’any 2017 i arriben en un moment en què els Punts d’Assessorament Energètic (PAE) han detectat durant les últimes setmanes, a les portes de l’hivern, un augment dels talls il•legals de subministrament elèctric per part de companyies subministradores. L’import de les sancions oscil•la entre els 30.000 i 70.000 euros, segons el grau d’incompliment, i tots ells tenen el seu origen en un tall practicat a persones en situació de vulnerabilitat que tenien el preceptiu informe dels Serveis Socials municipals que acreditaven aquesta situació.

Dotze de les sancions s’han interposat per un valor de 30.000 euros i una més per valor de 70.000, la qual cosa suma 430.000 euros en total. La pràctica totalitat dels expedients tenen a veure amb Endesa, que és qui concentra la majoria de la comercialització d’electricitat a la ciutat. Amb l’increment dels expedients sancionadors l’Ajuntament de Barcelona vol refermar el seu ferm compromís amb la defensa de la Llei 24/2015, i enviar el missatge inequívoc que estudiarà cas per cas i portarà als tribunals qualsevol incompliment que detecti, independentment que després dels avisos que s’estan fent per part dels Serveis Socials les companyies tornin a connectar les famílies al subministrament elèctric. De fet, davant la certesa que Endesa ha tornat a ampliar el nombre de talls, el consistori ha decidit reforçar els equips encarregats de supervisar cadascun dels expedients.

“No defallirem perseguint les infraccions de la Llei 24/2015 i defensant les famílies de la pobresa energètica, i continuarem multant cada vegada que detectem un tall irregular”, ha expressat en roda de premsa la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz.

La defensa dels drets energètics, però, va més enllà de l’aspecte jurídic. Per aquesta raó l’Ajuntament de Barcelona va crear els PAE, que a finals del proper mes de gener compliran dos anys en funcionament. Aquest servei a la ciutadania ha atès unes 50.000 persones, ha evitat prop de 10.000 talls de subministrament i ha permet a les famílies estalviar més de 110.000 euros en el rebut gràcies a les mesures d’estalvi implementades. Igualment, ha impulsat convenis amb tots els serveis públics possibles per millorar la detecció de la pobresa energètica, un fenomen històricament invisibilitzat, que ha fet de Barcelona un referent a escala europea en la defensa dels drets energètics.

També vinculat amb el sector energètic, el reforç de la tasca d’inspecció tributària duta a terme per l’Ajuntament ha liquidat 4 milions d’euros d’ingressos addicionals, entre 2016 i 2018, per la regularització i el pagament d’impostos pendents de la taxa per aprofitament especial del domini públic i dels interessos acumulats per part d’empreses de subministrament energètic. Aquesta quantitat s’ha fet aflorar després de prioritzar la vigilància i control dels ingressos declarats per les empreses subministradores i distribuïdores de serveis d’interès general. A més a més, el passat mes d’octubre es va aprovar una nova taxa per a les empreses transportistes d’energia, amb la qual l’Ajuntament espera recaptar al voltant de 4 milions d’euros més. L’import definitiu es fixarà en funció de l’inventari de les infraestructures de transport que s’està enllestint actualment.