Les alcaldesses i alcaldes demanen que els grans tenidors estiguin obligats a reallotjar les famílies vulnerables i en precari i que s’incrementi la dotació pressupostària

Barcelona, Hospitalet, Badalona, Terrassa, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet han reclamat aquest matí que la nova llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge sigui “de màxims” i vagi acompanyada d’un esforç pressupostari superior per fer front a l’emergència habitacional. Les alcaldesses i alcaldes de les 6 poblacions amb més població de la regió metropolitana han mantingut aquest matí una reunió de treball a l’Ajuntament de Barcelona, coincidint amb el tràmit final de la llei que es troba ara en fase de discussió Parlamentària. Ada Colau, Núria Marín, Dolors Sabater, Jordi Ballart, Juli Fernàndez i Núria Parlon han escenificat un front comú per demanar als grups parlamentaris i al Govern de la Generalitat que escoltin la veu de les ciutats per garantir que la nova llei, que ha substituir la part de la llei 24/2015 suspesa pel Tribunal Constitucional, “no quedi curta” i sigui realment un instrument útils pels Ajuntaments que cada dia han de donar resposta a una emergència habitacional que lluny de minar, va a més.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha agraït la ràpida resposta de la resta de ciutats per unificar aquesta posició conjunta. “La llei que ara està en el tràmit parlamentari final és insuficient”, han alertat Colau, que ha manifestat la necessitat d’adaptar-la a les necessitats canviants que s’estan produint, com ara el fet que el 95% dels desnonaments que es produeixen actualment són per impagament del lloguer. Com a exemple, la passada setmana, l’Ajuntament de Barcelona va tenir coneixement de 102 desnonaments de famílies vulnerables, una xifra que mostra clarament l’autèntica situació d’emergència, dels quals se’n van executar únicament 6, gràcies a la ràpida intervenció municipal i la pressió ciutadana. En aquests 6 casos, es va garantir el reallotjament immediat de les persones afectades. “Els Ajuntaments estem fent un gran sobreesforç i no pot ser que estiguem sols en la resposta, sense tenir capacitat legalistativa”, ha assenyalat Colau, que ha posat d’exemple la posada en marxa de la Unitat contra l’Exclusió Residencial (UCER), l’increment del pressupost per polítiques d’habitatge (que l’any que ve es multiplicarà per 4) i l’increment dels ajuts per al pagament del lloguer.

bcn

Les 6 principals ciutats de la regió metropolitana han demanat que la nova llei garanteixi clarament que els grans tenidors d’habitatge estiguin obligats a garantir el reallotjament en tots els casos on estigui acreditada la vulnerabilitat de les persones afectades, tal i com ja preveu la llei 24/2015. L’alcaldessa Colau també ha insistit en l’absoluta prioritat d’afrontar la possibilitat de regular el preu del lloguer, com a mínim, en la nova llei de l’habitatge, en els casos d’habitatges propietat de grans tenidors. “Cal que la nova llei tingui la màxima ambició possible”, ha remarcat Colau. Les alcaldesses i alcaldes han demanat també que la Generalitat incrementi els recursos pressupostaris destinat a les polítiques d’habitatge.