• Foto: Dani Gago

Lucía Martín: “Amb la llei de la PAH volem que les seves victòries deixin de ser l’excepció per passar a ser la norma”

El Congrés dóna llum verda a la tramitació de la Llei d’Emergència Habitacional de la PAH

(En Comú Podem. Foto: Dani Gago) El Congrés dels Diputats ha donat el primer pas per tramitar la Llei d’Emergència Habitacional elaborada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Amb el suport de la majoria de grups, la Càmara Baixa ha aprovat la presa en consideració de la Llei del “Sí se puede”, que suposa un pas de gegant en l’organització ciutadana que va posar davant del mirall als culpables de la crisi. La portaveu d’En Comú Podem, Lucía Martín, ha destacat que es tracta d’una iniciativa “treballada per la gent que porta gairebé 10 anys defensant i protegint les seves veïnes d’un entramat econòmic i legislatiu que sobreprotegeix als més forts i trepitja als més febles”.

Per tot això, la llei de la PAH busca que, per fi, l’accés a l’habitatge en aquest país tingui unes regles de joc que impedeixin que sempre guanyi la banca. Per aconseguir-ho, cal fer possible les 5 de la PAH:

  1. Regular la dació en pagament retroactiva: una modificació legal perquè la gent que no pugui pagar, no es quedi sense casa i, a més, arrossegui un deute per a tota la vida.
  2. Fomentar el lloguer assequible i estable: cal una reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans que doni seguretat a les persones arrendatàries, que faciliti els contractes de llarga durada i que impedeixi els brutals increments de preus.
  3. Acabar amb els desnonaments: cap desnonament d’habitatge habitual pot produir-se sense un reallotjament garantit. Els grans propietaris han de tenir l’obligació d’oferir un lloguer social i s’ha d’ajudar als Ajuntaments a prestar aquests serveis.
  4. Fomentar l’habitatge social: cal incrementar el parc públic d’habitatge social i que les famílies no hagin de destinar més del 30% dels seus ingressos a pagar casa seva.
  5. Garantir els subministres bàsics: s’han de garantir els subministraments de llum, aigua i gas perquè un habitatge no és només quatre parets i un sostre.

D’aquesta manera, ha dit Martín, serà possible posar punt final a aquesta dècada perduda que ens condemna a estar saltant de bombolla en bombolla. I és que si el 2008 va ser l’any de l’esclat de la bombolla dels preus de compra, el 2018 la bombolla del lloguer està provocant que es torni a reiniciar el cicle. “Cada dia, cada minut que passa sense que el contingut d’aquesta llei sigui efectiu, contribuïm a alimentar un engranatge on els drets més bàsics (a l’habitatge, a la llum, a l’aigua o el gas) queden relegats a un segon pla”, ha insistit Martín.

Martín ha afirmat que els grups que han fet possible aquesta nova majoria de canvi “no pot seguir estant de braços plegats mentre la gent es veu obligada a abandonar els seus barris, els seus amics, les seves llars”. Por això, cal que la Cambra, ha demanat la portaveu d’ECP, “no proposi pegats a la ciutadania sinó mesures concretes, serioses i profundes que resolguin la crisi de l’habitatge”.

“Nosaltres hem deixat clar que garantir a la ciutadania que podrà construir una llar és la nostra línia vermella per als pressupostos generals”. Per això aquesta llei, ha insistit, “és la nostra prova del cotó al Partit Socialista per saber si realment estan disposats a treballar pel dret a l’habitatge i a ajudar als Ajuntaments a punxar la bombolla del lloguer”.

Martín també ha demanat al Govern que els Pressupostos reverteixin les brutals retallades que les polítiques d’habitatge han patit en els darrers set anys i que retiri tots els recursos d’inconstitucionalitat que es mantenen sobre diverses lleis autonòmiques en matèria d’habitatge.

La portaveu d’En Comú Podem s’ha mostrat emocionada i orgullosa per poder “fer arribar al Congrés la veu de la gent a qui durant tant temps s’ha estat girant l’esquena”, i ha recordat que amb aquesta llei, En Comú Podem vol que les victòries de la PAH pel dret a l’habitatge deixin de ser l’excepció per passar a ser la norma”.

 

dimecres, 19 setembre, 2018|