En una pregunta parlamentària, la portaveu d’IU a l’Eurocambra, es fa ressò de l’informe de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura, en què es documenta un increment de les agressions a activistes socials i persones migrants per part de les Forces de Seguretat


La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha registrat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea en què denuncia que els casos de tortura, violència institucional o tractes inhumans, cruels o degradants a l’Estat espanyol s’han multiplicat per quatre durant l’any 2017. Prenent com a referència l’informe que acaba de publicar la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura, l’eurodiputada avisa de possibles vulneracions de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i sol·licita informació sobre les converses que hagi pogut tenir al respecte Brussel·les amb les autoritats espanyoles.

“L’informe de la Coordinadora contra la Tortura posa en relleu una situació que hem denunciat en moltes ocasions per l’auge de la repressió a l’Estat espanyol”, explica Albiol, abans d’assenyalar que el document “no només reflecteix una pujada exponencial de les persones víctimes de tortures o tractes cruels o degradants per part de les autoritats, sinó que a més apunta que els dos principals col·lectius víctimes són activistes socials i persones migrants”.

De fet, el text fa especial esment a casos concrets com la situació de la presó d’Archidona i la violència policial contra les persones migrants a Ceuta i Melilla, per la qual cosa Albiol pregunta a la Comissió Europea si considera que les polítiques migratòries comunitàries afavoririen que es produeixin aquests maltractaments.

L’informe, continua, reflecteix “només una petita part de les dades que arriben a fer-se públiques”, ja que “l’opacitat amb la qual es regeixen institucions com els CIE o els centres de menors, fan que sigui molt difícil que les organitzacions de defensa dels drets humans treballin en ells”.

Segons el resum elaborat per la Coordinadora, el 2017 hi va haver 1.014 persones afectades per maltractaments, entre els quals s’inclouen 55 persones mortes sota custòdia. Aquestes xifres són quatre vegades superiors a les recollides l’any anterior i això també es deu als casos denunciats per la violència policial durantel l’1-O a Catalunya.

“No és la primera vegada que es denuncien aquests fets i el passat mes de febrer el Tribunal Europeu de Drets Humans va emetre una sentència contra l’Estat espanyol per tractes inhumans i degradants (Demanda 1653-1613)”, el que se suma “a altres vuit sentències que evidencien actuacions contra les persones sota custòdia i demostren que l’Estat no investiga aquests casos”.

Albiol ha criticat que els successius governs, i en especial els dos últims de Mariano Rajoy, “han decidit no només ignorar aquestes condemnes, sinó promoure una legislació més repressiva que genera un clima d’impunitat i dificulta que la ciutadania exerceixi un control democràtic sobre les forces de seguretat”.

“La violència policial exercida en manifestacions i les polítiques racistes a la Frontera Sud han estat les principals causes de la violència de l’Estat”, i són “dues qüestions que han estat senyal d’identitat de l’anterior Govern del PP”. Per tant, “estem davant l’absència efectiva de control democràtic sobre les Forces de Seguretat i un PP que ha defensat i promogut aquest tipus d’actuacions, convertint-les en política d’Estat”.

Albiol espera del nou Govern del PSOE “que pugui revertir aquesta situació”, però reconeix que el nomenament de Fernando Grande-Marlaska com a ministre de l’Interior, “persona responsable de la instrucció de casos en què la pròpia Cort Europea de Drets Humans ha condemnat a l’Estat per no investigar possibles tortures, ens fa tenir poques esperances”.

“L’auge de la violència de l’Estat i el clima d’impunitat existents són incompatibles amb la recuperació de drets, i l’actual situació viola la Carta Europea de Drets Fonamentals i genera un marc on és impossible que puguem exercir plenament drets consagrats en la legislació estatal i internacional com la llibertat d’expressió, de reunió o d’associació”, sentencia l’eurodiputada d’IU.