El portaveu adjunt del grup d’En Comú Podem al Congrés confia que això permeti “passar del conflicte territorial a la solució plurinacional”

El portaveu adjunt del grup d’En Comú Podem al Congrés, Joan Mena, ha intervingut al Ple per a marcar la nostra posició sobre el diàleg entre el Govern de Catalunya i el Govern d’Espanya. El diputat dels Comuns ha ofert mà estesa a tots els partits catalans per un diàleg institucional, però també polític i ciutadà. I també al PSOE per a convertir les expectatives que genera el seu Govern en confiança ciutadana. Una agenda comú de diàleg que ens permeti passar del conflicte territorial a la solució plurinacional.

Reproduïm la intervenció completa de Joan Mena en base a la moció presentada per ERC al Ple del Congrés:

“Aquesta moció d’ERC s’emmarca en un nou escenari polític assolit gràcies sobretot a l’empenta de la gent que ja no aguantava més al Govern de la corrupció del PP, a les moltes persones que a Catalunya no hem perdut l’esperança i sempre hem tingut clar que Espanya no és només el PP, i també a les forces catalanes que enlloc de mirar cap una altra banda ens vam unir per ser la força de canvi que Catalunya sempre ha estat. I això sr. Tardà és fonamental. Imagini com estaríem ara si tots haguéssim actuat com ho van fer els seus socis del PDECat a la moció de censura presentada per Pablo Iglesias agafant-se a la idea de la desconnexió. Senyors Tardà i Campuzano saben que la nostra mà està estesa per construir una agenda comuna de diàleg, que sigui ferma i valenta, una agenda per mirar al futur de tots i totes les catalanes, d’aquelles que s’aixequen a les 6 del matí, de les que pateixen els retards insuportables a Rodalies, dels qui perden moltes hores embussats en la C17 on en la C58, de les que no poden costejar la matrícula de la universitat de les seves filles i no tenen dret a una beca, dels qui no arriben a fi de mes ni poden pagar el lloguer, o dels qui no se’n poden anar ni una setmana a l’any de vacances. Per tot això, el diàleg que estem proposant des d’En Comú Podem no s’ha de produir només entre dos Governs que a més estan en minoria. El que els hi proposem és un diàleg que sigui institucional, polític i també ciutadà:

  • Institucional per esprémer els mecanismes bilaterals que ja existeixen, com per exemple la comissió Generalitat-Estat.
  • Polític per a què totes les forces –també el PSC- arribem a grans acords de país, per això hem proposat al Parlament una Taula pel Diàleg que va agafant força i cos en forma de comissió parlamentària.
  • I ciutadà per salvaguardar els consensos de país que ja tenim com el nostre model educatiu –que li demanem al Govern Sánchez que blindi de la voracitat del PP i Cs-. La nostra voluntat de ser un poble, una nació amb drets. O donar forma als consensos democràtics al nostre país que diuen que 8 de cada 10 catalans s’oposen a tenir representants injustament empresonats.

Li tornem a demanar al Govern Sánchez, després de la decebedora resposta del ministre d’Interior a la nostra portaveu Lucía Martín, que iniciïn ja el procés per traslladar als presos polítics a Catalunya. Perquè és cert -i això és molt bo- que el canvi de Govern ha generat expectatives després d’anys en què el PP i Cs s’havien pensat que es podia fer política excloent a la gent, ambdós han fracassat: el PP perquè, malgrat ser majoria a Espanya, no ha estat capaç de retenir un govern que era contra la gent i també contra els seus territoris. I Cs ha fracassat a Catalunya perquè, malgrat haver guanyat les eleccions, ha mostrat la seva impossibilitat de treballar acords en la proposta. PP i Cs només saben sobreviure en la tensió, la crispació sembla ser el seu hàbitat natural.

Ahir la trobada entre Pablo Iglesias i Quim Torra va obrir un camí de normalitat,  de distensió i de diàleg que és pel qual ha de transitar aquest país. Ara Pedro Sánchez pot comptar amb nosaltres per a ser el seu soci principal de Govern, perquè tenim un repte important: convertir aquestes expectatives en confiança ciutadana. Segons una enquesta recent només el 30% de la ciutadania confia en què aquest Govern pugui resoldre el conflicte territorial, només un 15% a Catalunya, i segurament  és comprensible. El bipartidisme ha decebut molt als catalans i les catalanes i algunes portem molts anys demanant un canvi. I per això seguim amb les nostres dues mans esteses: una a totes les forces catalanes; i l’altra al Govern del Partit Socialista. I les tendim per a construir aquesta agenda comú de diàleg que ens permeti passar del conflicte territorial a la solució plurinacional.”