El 22 d’abril una festa popular celebrarà els valors republicans i la recuperació del nom popular de la plaça del Cinc d’Oros, situada a la confluència de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia

L’Ajuntament de Barcelona torna a organitzar diversos actes per celebrar l’aniversari de la República, que es van iniciar aquest diumenge amb la manifestació “La fraternitat republicana és obrir fronteres. La història es repeteix”, organitzada per la Taula de Nou Barris per la República amb el suport del Districte de Nou Barris, per reivindicar l’acollida de les persones refugiades de tot el món.

Aquests actes commemoratius, englobats sota la nova denominació Primavera Republicana, tindran lloc del 9 al 22 d’abril a diferents punts de la ciutat i es desenvoluparan de la mà de les entitats socials i culturals i la ciutadania. Amb aquesta celebració popular el comissionat de Programes de Memòria dóna continuïtat als actes que sota el lema Tenim República es van organitzar l’any passat per commemorar el 85è aniversari de la República i la vigència dels seus valors.

Enguany, un dels espais principals de celebració serà la Plaça del Cinc d’Oros (antiga Plaça Joan Carles I, situada a la cruïlla del passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal). En aquest indret s’ha escenificat la convulsa història de la ciutat i els canvis polítics s’han reflectit també en forma de canvi de denominacions del nomenclàtor de la ciutat i de la col·locació i retirada de monuments representatius de cada moment històric.

L’altre punt de celebració serà la Plaça de La República (antiga Plaça Llucmajor), a Nou Barris on tindrà lloc una manifestació reivindicativa. Les dues places han canviat de nom gràcies a la iniciativa del Govern municipal i a la reivindicació ciutadana per posar en valor el passat democràtic de la ciutat i retre homenatge als valors republicans.

Amb la Primavera Republicana, l’Ajuntament vol instaurar de forma periòdica la celebració dels valors del republicanisme: la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Valors plenament vigents que s’identifiquen, entre d’altres, amb l’esforç col·lectiu per a la regeneració democràtica, l’honradesa en l’exercici de la funció pública, la defensa dels drets de les dones i la importància d’una educació pública i laica per a la creació d’una consciència ciutadana lliure.

Per l’acollida de refugiades

Aquest diumenge va tenir lloc a Nou Barris la manifestació “La fraternitat republicana és obrir fronteres. La història es repeteix” per reivindicar l’acollida de les persones refugiades de tot el món i denunciar la situació que estan vivint els refugiats a l’Orient Mitjà, ara al 2017, equiparable a l’èxode de famílies republicanes que es va viure a la frontera franco-espanyola, l’any 1939. La marxa va comptar amb la presència del primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello i la regidora del districte, Janet Sanz.

Pisarello República

Organitzada per la Taula de Nou Barris per la República amb el suport del Districte de Nou Barris, la trobada va començar les 10.30 a la plaça Virrei Amat. A continuació els i les participants van pujar pel carrer Doctor Pi i Molist i van fer una parada a la plaça de las Madres de Mayo per tal de retre homenatge a aquestes dones lluitadores de l’Argentina.

El recorregut va continuar fins als Jardinets de Llucmajor, on va tenir lloc una ofrena floral al monument pels lluitadors i lluitadores de la Segona República, i va finalitzar a la plaça de la República (antiga plaça de Llucmajor) amb les actuacions musicals del Sobrino del Diablo i la Coral Iaioflautes.

Una festa popular per celebrar els valors republicans i la recuperació del nom popular de la plaça del Cinc d’Oros

El dissabte 22 d’abril tindran lloc una sèrie d’actes concebuts per celebrar la vigència dels valors republicans en la societat actual. Aquests actes tenen l’epicentre en la recuperació del nom de ‘plaça del Cinc d’Oros’ per a l’espai situat en la confluència de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia. Dos monòlits, situats a banda i banda de la Diagonal, explicaran l’origen del nom de la plaça de Joan Carles I i el seu vincle amb la República.

La plaça de Joan Carles I, tal com va ser batejada l’any 1981, recuperarà el nom amb què, des de l’inici del segle XX, els barcelonins anomenaven l’espai situat entre aquestes dues grans avingudes de la ciutat, i que té l’origen en la instal·lació d’una rotonda central i quatre illetes al voltant que recordaven la figura del cinc d’oros del joc de cartes.

Pisarello República 3

En l’acte del 22 d’abril actuaran Quico Pi de la Serra i l’harmonista Joan Pau Cumelles, que interpretarà La marsellesa i Els segadors. A més, hi participaran els gegants Pau i Llibertat i la geganta l’Ocellaire de l’Eixample. Durant l’acte s’inauguraran dos monòlits, situats davant el Palau Robert i als jardinets de Gràcia, que explicaran la història d’aquest espai.

El vincle republicà de la plaça del Cinc d’Oros

El 1931 es va erigir a la rotonda central una estàtua dedicada a la República, encapçalada per l’estàtua Flama, de Josep Viladomat¬, i amb un medalló a la base, obra de Joan Pié, que homenatjava el president de la Primera República, Francesc Pi i Margall. El 1939 l’Ajuntament franquista va eliminar els components republicans del monument, va transformar la columna en un obelisc militar i va encarregar a Frederic Marès una escultura al·lusiva al triomf militar, que va perdurar fins al 2011.

L’any 1990 l’escultura de Viladomat va traslladar-se a la plaça de Llucmajor, que el 2016 va canviar el nom pel de plaça de la República i que ara queda enllaçada amb la nova plaça del Cinc d’Oros per una història que expressa el conflicte memorial de l’espai públic.