Un document de caràcter organitzatiu amb mires a l’assemblea de Catalunya En Comú del pròxim 22 d’abril ha estat aprovat amb un 73% de suports

La jornada ha comptat amb les intervencions d’Alberto Garzón, coordinador federal d’IU, i Elisenda Alamany, portave de CatComú

A la clausura de la Conferència Política d’EUiA ‘Un futur en comú’, celebrada avui a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet, el coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, ha destacat la importància de celebrar 20 anys precisament a la ciutat on va tenir lloc la 1a Assemblea fundacional, que Nuet ha recordat com “mogudeta” pel propi ADN d’EUiA: “Pel nostre esperit crític, sempre volem més”, ha bromejat. Nuet ha aprofitat l’avinentesa de ser a la segona ciutat de Catalunya per dedicar un record especial a un company de referència recentment desaparegut, Jaume Botey, un gest que ha provocat els aplaudiments dels 200 delegats i delegades i persones convidades per les 106 assemblees territorials i sectorials d’EUiA.

Després de l’aprovació amb un suport del 73% dels vots d’un document de caràcter organitzatiu amb mires a l’assemblea de Catalunya En Comú del pròxim 22 d’abril, el primer missatge que ha llançat Nuet és que a “EUiA encara ens queda molta benzina per dedicar a la construcció i el creixement de Catalunya En Comú. La cultura organitzativa i política que representem és una aportació importantíssima per ajudar al projecte conjunt” ha recalcat.

El dirigent d’EUiA i membre de l’executiva de CatComú ha volgut anar més enllà dels resultats electorals de la confluència i ha afirmat que “anem a construir una organització ben arrelada a les lluites socials, als barris, pobles i ciutats. Formem part dels actius de les mobilitzacions. La nostra gent és la que es mobilitza i això és el que transmetrem a CatComú perquè sigui més gran i millor” en referència a l’assemblea organitzativa dels Comuns de l’abril. En aquest sentit, ha destacat que “volem ser un moviment polític i social, no un partit a l’ús” i ha valorat que avui mols militants de la formació han estat a les manifestacions de Marea Pensionista, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i STOP Llei Mordassa, i a la tarda a la de Som Escola.

Nuet ha recordat que a la seva 6a Assemblea, ara fa 6 anys, EUiA va teoritzar que la coalició ICV-EUiA estava superada i calia construir un nou subjecte polític i que “això s’ha demostrat cert”. De la il·lusió de llavors a “les dificultats de la seva construcció en el dia a dia amb la resta d’actors polítics de diferents tradicions”, el dirigent d’EUiA i dels Comuns ha recomanat afrontar-les amb “insistència i perseverança” i ha demanat a l’afiliació dedicar més esforços a CatComú.

“El 22 d’abril aneu-hi tots i totes a l’assemblea organitzativa i convideu a participar-hi a molta gent, a debatre, també a discrepar i criticar si cal”, ha dit Nuet qui ha fet èmfasi en què sense la participació d’EUiA en el nou subjecte polític “seria més difícil avençar políticament a Catalunya i contribuir a fer fora al Govern de la dreta” a Espanya. “Parlem del que ens uneix i del que ens separa per millorar”, ha reblat. “Aquesta és la nostra proposta sincera per reforçar CatComú, que sigui una gran organització de la qual ens en sentim orgullosos quan hi veiem altres Boteys, Miralles i Garzones”, ha conclòs recordant al també desaparegut Jordi Miralles, el que fora coordinador general d’EUiA i diputat.

Precisament l’elogiat Alberto Garzón, coordinador federal d’IU, ha saludat prèviament a la Conferència dient que “hem d’estar orgullosos de la feina històrica d’IU i EUiA però també de l’actualitat del seu diagnòstic”.  En aquest sentit, Garzón ha defensat que “el nostre projecte polític s’ha de reforçar amb les confluències, hem de lluitar per una societat feminista, ecologista i anticapitalista, i sols no podem afrontar tots aquests reptes: per això la necessitat de la confluència”. I ha avisat: “Si no som capaços d’unir-nos i lluitar per un projecte polític comú, el que es construirà vindrà per una dreta radicalitzada i reaccionària”, fent al·lusió directa a la deriva autoritària del Govern de l’Estat i els continuats atacs a la llibertat d’expressió.

A la clausura de la Conferència també ha estat convidada Elisenda Alamany, portaveu de CatComú, qui ha agraït “l’extrema generositat d’EUiA” per les lluites que ha protagonitzat en aquests 20 anys i també pel seu paper a les institucions, així com per “la implicació i el compromís” amb el nou subjecte i la seva vocació de majories. “Necessitem a EUiA i la seva gent per fer avançar Catalunya en drets nacionals i socials”, ha assegurat la portaveu dels Comuns i ha remarcat “la gran potencialitat de CatComú per governar”, davant “la incertesa i la pèrdua de rumb” d’altres. “Caminem juntes per guanyar el futur. No defallim!” ha encoratjat Alamany als i les assistents.

Per acabar, la responsable d’Internacional d’EUiA, Alba Blanco, ha llegit un comunicat de repulsa per l’assassinat de l’activista brasilera Mireille Franco i s’ha clausurat la Conferència celebrant els 20 anys d’EUiA amb un vermut i les actuacions de la cantautora feminista Mabel Flores i el cubà Orlys Pineda.

En la jornada d’avui s’ha aprovat un document que ha recollit aportacions prèvies individuals i col·lectives de les assembles de base i afiliats, i que a la Conferència ha estat debatut en tres tallers. El mateix ha estat aprovat en plenari amb els vots favorables d’un 73% dels vots dels delegats i delegades (92 vots a favor, 32 en contra i 2 abstencions).