El portaveu de Catalunya En Comú Podem a la Comissió de Justícia del Parlament qualifica d'”inversemblant i una vergonya per a la justícia turca” l’acusació de terrorisme contra el president d’Amnistia Internacional a Turquia i la resta d’activistes, detinguts fa un any per assistir a un taller de seguretat digital i gestió de la informació

En qualitat de portaveu del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem a la Comissió de Justícia, Joan Josep Nuet ha adreçat una carta a l’ambaixador de Turquia a Espanya, Omer Onhon, per comunicar-li la seva preocupació per l’empresonament de Taner Kiliç, president d’Amnistia Internacional a Turquia, i pels  càrrecs contra ell i contra els 10 defensors i defensores dels drets humans, coneguts com ‘els 10 d’Istanbul’. Taner Kiliç va ser detingut fa un any acusat de “pertinença a l’organització terrorista Fethullah Gülen”. Malgrat que no es va presentar cap prova versemblant en la seva contra, el 35è Tribunal Penal per als delictes greus d’Esmirna va decidir mantenir-lo a la presó.

L’activista turc és conegut per la seva llarga trajectòria en organitzacions de la societat civil a Turquia i pel seu compromís amb els drets humans. Des del 2002 ha estat membre de la junta directiva d’Amnistia Internacional Turquia i des de 2014 és el president de l’organització. És per  això que l’acusació de pertànyer a l’organització terrorista Fethullah Gülen és per a Nuet “inversemblant i una vergonya per a la justícia turca”, qui assenyala en la seva missiva que “no obstant això, les acusacions de terrorisme contra Taner Kiliç podrien suposar fins a 15 anys de presó”.

En aquest sentit, el diputat de Catalunya En Comú Podem aprofita per traslladar així mateix la seva preocupació a l’ambaixador turc “per l’assetjament que sofreixen els defensors i les defensores dels drets humans des del fallit cop d’estat del 2016”. Nuet recorda la detenció el juliol de 2017 dels assistents a un taller sobre seguretat digital i gestió de la informació celebrat a Istanbul: Idil Eser (directora d’Amnistia internacional Turquia), Günal Kurşun, Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, Ali Gharavi, Peter Steudtner, İlknur Üstün, Nejat Taştan i Şeyhmus Özbekli. Després d’estar un temps en presó preventiva van ser posats en llibertat, però encara se’ls acusa de càrrecs relacionats amb terrorisme.

Nuet deixa ben clar a la seva carta que el processament de Taner Kiliç i els altres 10 activistes –que seran jutjats el pròxim 21 de juny- és “una injustícia i un menyspreu contra els individus i les organitzacions que treballen en la promoció i la defensa dels drets humans al seu país”. Per això li demana a l’ambaixador turc que insti a les autoritats del seu país a: alliberar de forma immediata i incondicional a Taner Kiliç; retirar els càrrecs sobre els 11 defensors i defensores dels drets humans, inclòs Taner Kiliç i els que estan en llibertat condicional: Idil Eser, Günal Kurşun, Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, Ali Gharavi, Peter Steudtner, İlknur Üstün, Nejat Taştan i Şeyhmus Özbekli.

En aquest sentit, el grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem registrarà una proposta de resolució sobre la persecució dels defensors dels drets humans a Turquia.