A l’informe presentat al Consell Nacional d’EUiA, el coordinador general defensa “un projecte social, democràtic i rupturista, molt transversal i amb un paper determinant de les classes populars” per impulsar una estratègia majoritària i guanyadora, amb aliances a l’Estat espanyol i a Europa

 

El Consell Nacional d’EUiA s’ha reunit aquest dissabte per debatre sobre el nou curs polític. El coordinador general de la formació i diputat de Catalunya En Comú Podem, Joan Josep Nuet, ha presentat un informe (aprovat amb el 79% dels vots, 49 vots a favor, 10 en contra i 4 abstencions) en què s’analitza la situació del país a 5 mesos de la formació del govern independentista, que en aquests moments té paralitzat el Parlament per picabaralles partidistes.

Davant d’aquesta situació de bloqueig i manca d’entesa, Nuet ha reclamat que la institució ha de “connectar amb les necessitats de tots els catalans i catalanes” tant pel que fa a “l’anhel de llibertat i antirepressió” però també de “lleis socials i de transparència i control de l’acció governativa”.

L’informe de Nuet destaca que sota la direcció de Puigdemont s’ha projectat una nova refundació de l’espai de CiU, amb la superació del PDeCAT en forma d’OPA hostil que també afecta a ERC i la CUP, la Crida per la República, “un episodi de lluita per l’hegemonia de l’espai independentista”. Uns intents de rearticular el seu full de ruta que “empetiteixen el procés, el fan excloent i reforcen el pol reaccionari, presidit per PP i Cs, objectivament interessats i promotors de la confrontació civil, abocant no a la suma sinó a la divisió identitària de la classe treballadora i el poble de Catalunya”.

Per superar aquesta conjuntura, el dirigent d’EUiA ha defensat l’estratègia de la seva formació des de fa 5 anys: “Un punt de trobada entre federalistes, independentistes i sobiranistes” d’esquerres -com EUiA ve proposant des d’octubre de 2013 a la seva Conferència Política, ratificada a la 7a Assemblea Nacional el 2016-, per a què l’esquerra sobiranista ocupi la centralitat de la política catalana. Per aconseguir-ho, aquesta esquerra sobiranista ha d’encapçalar, segons paraules de Nuet, “un projecte social, democràtic i rupturista”, i ha de ser “molt transversal i amb un paper determinant de les classes populars” per així poder presidir una estratègia que sigui majoritària i guanyadora, amb aliances al conjunt de l’Estat espanyol (on destaca els seus llaços fraternals amb IU i el grup confederal Unidos Podemos) i a Europa.

En concret, el coordinador general d’EUiA planteja cinc punts fonamentals per arribar a acords: la reversió de les retallades i una política fiscal progressiva; política antirepressiva i de reforç de drets i llibertats; un nou estatus polític de Catalunya vers la República Federal Plurinacional, i transparència, lluita contra la corrupció i memòria democràtica.

La construcció de Catalunya en Comú i el repte de les municipals

Pel que fa a la participació d’EUiA a l’espai de Catalunya En Comú, l’informe posa en valor el seu procés de construcció i agraeix la tasca feta per l’ex coordinador general, Xavier Domènech, i insta a “reflexionar sobre les causes polítiques de la mateixa i les conseqüències d’aquest canvi qualitatiu, tot preservant l’ideari polític d’abril de 2017 i la pluralitat del projecte”.

EUiA està plenament bolcada en la construcció dels grups motors dels Comuns a les localitats i en la seva participació en la Convenció Municipal de Catalunya en Comú del 6 d’octubre, on s’establiran prioritats programàtiques dins un programa marc i es començaran a concretar les candidatures municipals.