Catalunya Sí Que es Pot presentarà al proper ple, amb Junts pel Sí i la CUP, una proposta de llei per declarar nuls de ple dret els judicis sumaríssims de la dictadura

“Ja era hora que alguna institució anul·lés els judicis franquistes. Arriba massa tard, però fins ara no hi ha hagut la valentia que sí ha tingut el Parlament de Catalunya amb aquesta acció”. Amb aquestes paraules s’ha referit avui el diputat de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Josep Nuet, a la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme que el seu grup, amb Junts pel Sí i la CUP, portarà al ple d’aquesta setmana, i que planteja l’anul·lació dels judicis sumaríssims de la dictadura franquista que es van dictar a Catalunya.

Amb aquesta proposició de llei, ha assenyalat Nuet, “s’està fent una digna justícia a la història dels lluitadors antifranquistes”. El portaveu en temes de memòria de la confluència ha celebrat que, amb l’aprovació de la iniciativa, “les famílies d’aquelles persones que van ser jutjades, van patir presó i tortura i en alguns casos van ser assassinades, podran recordar que els seus éssers estimats no eren delinqüents, sinó lluitadors per les llibertats”.

“No es pot construir democràcia sobre l’oblit del que ha estat la nostra història”, ha afirmat Nuet, que ha participat a la roda de premsa de presentació de la proposició de llei juntament amb representants de la CUP i Junts pel Sí, i de l’historiador Josep Cruanyes, que ha qualificat de “dia històric” aquest dimecres, quan s’aprovarà la iniciativa.

“El Parlament ha assumit una responsabilitat històrica. Té la obligació moral i política de declarar que en ser tribunals il·legals les sentències dictades són nul·les de ple dret”, ha destacat Cruanyes, que ha recordat que amb l’anul·lació dels judicis del franquisme es compleix el mandat de Nacions Unides, que “diverses vegades ha reiterat a l’Estat espanyol que fes actes de justícia amb els processos de repressió política del franquisme”.