El poeta i militant comunista, que va passar 23 anys a les presons feixistes, ha mort aquest dijous a l’edat de 96 anys

El coordinador general d’Esquerra Unida i Alternativa, Joan Josep Nuet, ha lloat avui la figura de Marcos Ana, mort aquest dijous a l’edat de 96 anys, de qui ha dit va ser un “referent cabdal de la lluita antifranquista” i un exemple de “resistència” i “persona creativa i propositiva”. El pres polític que més temps va passar a les presons feixistes -23 anys- “no va convertir en odi ni venjança aquesta terrible experiència personal, sinó que la va convertir en poesia i també en proposta política cap endavant”, assenyala Nuet com a tret definitori del poeta i militant comunista.

Marcos Ana, és, per tant, “un dels millors exemples de com la lluita contra el terror pot esdevenir un recurs creatiu de noves il·lusions”, subratlla Nuet, que ha posat en valor les propostes “d’organització i d’il·lusió en les idees del comunisme i de la democràcia” que va formular al llarg de la seva vida. “Si alguna persona va sintetitzar aquesta capacitat de fer créixer flors en el camp del terror va ser Marcos Ana, en tots els sentits vitals”, ha sentenciat.

De la seva trajectòria, marcada pel compromís en la defensa de la legalitat republicana amb només 16 anys, la lluita contra el feixisme i la dictadura que el va dur a presó i a ser condemnat a mort dues vegades, i el combat pels valors democràtics, de llibertat i justícia social que el va acompanyar la resta de la seva vida, Nuet en destaca la lliçó “d’aprendre que la resistència és necessària”. “Això és un ensenyament molt important”, afirma.

“I en segon lloc, que l’única forma d’avançar és proposar idees”, afegeix. “Ell podia haver sortit de la presó amb una visió terrible del que li va passar, però precisament es va convertir més que mai en una persona creativa i propositiva”, destaca, “que parlava amb una delicadesa i amb una estima del futur polític que és casi un miracle”.