El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha representat Barcelona a l’ofrena floral a l’escultura ubicada davant l’estació d’Austerlitz, d’on sortien els trens on els “voluntaris de la llibertat” anaven cap a Espanya per ajudar a la República

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha participat a París en l’acte de memòria als combatents de les Brigades Internacionals, amb motiu del 80è aniversari del seu comiat de Barcelona. “Barcelona va obrir els braços als brigadistes i les brigades que van arribar de tot el món i és el que vol seguir sent avui, una ciutat d’acollida, referent en matèria de compromís democràtic amb els drets humans i una ciutat antifeixista” ha dit Pisarello.

Pisarello ha destacat la vigència dels valors que van defensar participant a la Guerra Civil espanyola “Aquest compromís solidari en defensa de la democràcia segueix vigent en una Europa en la qual desafortunadament tornen a aixecar-se els fantasmes del racisme i de la xenofòbia i el creixement de l’extrema dreta”, ha dit Pisarello abans de destacar l’aportació de les dones a la lluita antifeixista de les brigades.

En representació de l’Ajuntament de Barcelona, Pisarello ha participat a l’ofrena floral davant l’escultura a les Brigades Internacionals de l’estació d’Austerlitz organitzada per l’Association des Amis des Combattants en Espagne Républicaine (ACER). L’emplaçament té un significat simbòlic, ja que des de l’estació d’Austerlitz sortien els trens on els “voluntaris de la llibertat” anaven cap a Espanya per ajudar a la República

A l’acte també hi han assistit, entre d’altres, Catherine Vieu-Charier, tinenta d’alcaldia de París a càrrec de la cartera de memòria, món combatiu i defensa. El monument a les Brigades Internacionals va ser inaugurat oficialment el 22 d’octubre de 2016. La idea d’instal·lar una estàtua commemorativa va sorgir com a iniciativa des de l’ACER i l’artista Denis Monfleur va ser l’encarregat de crear el monument.

Posteriorment, el primer tinent d’alcaldia barceloní ha inaugurat el col·loqui internacional “Solidaires”. L’Association des Amis des Combattants en Espagne Républicaine (ACER) organitza aquest col·loqui per tal de reflexionar sobre el paper que van tenir en la Guerra Civil espanyola, especialment el de les dones. Juntament amb Pisarello, al col·loqui, de caire internacional, hi ha participat representants de la ciutat de París, l’Ambaixada d’Espanya i de l’Association des Amis des Combattants en Espagne Républicaine.

El col·loqui té un caire internacional i s’ha desenvolupat en col·laboració amb diverses institucions científiques franceses i internacionals. Hi ha participat més de cinquanta participants, d’onze països, que inclouran acadèmics, personalitats culturals, periodistes, mestres, cineastes, escriptors, membres d’associacions commemoratives i joves investigadors.

El punt innovador entre les diverses iniciatives commemoratives i científiques que s’han debatut i que fins ara no s’havien estudiat d’aquests fets històrics ha estat la perspectiva de les dones estrangeres i la solidaritat femenina internacional durant la Guerra Civil espanyola.

S’ha debatut sobre la situació de la investigació científica sobre el lloc de les dones en les solidaritats antifeixistes internacionals al voltant de la Guerra Civil espanyola, i sobre el paper de les dones estrangeres en el voluntariat associat transnacional.

L’esdeveniment, s’ha celebrat a l’Espace Niemeyer, una elecció determinada pel caràcter simbòlic d’aquest lloc, pel qual van transitar la majoria de les persones estrangeres que anaven cap a Espanya. Républicaine.