El diputat Joan Giner afirma no entendre el vot a favor d’ERC, que la legislatura passada s’havia oposat a aquest armament

“Avui hem assistit a un sí a la vulneració de les recomanacions de Nacions Unides en Drets Humans”. Així de contundent s’ha mostrat el diputat de Catalunya Sí Que es Pot Joan Giner després de l’aprovació per part de la Comissió d’Interior del Parlament de l’ús de les pistoles elèctriques per part de les policies catalanes. Per a Giner, el que avui s’ha aprovat “suposa un incompliment flagrant de totes les recomanacions de drets humans”, i ha afirmat no entendre el posicionament d’ERC: “Van votar en contra de les pistoles elèctriques la legislatura passada i ara estan a favor d’aquest tipus d’armament”, alineant-se d’aquesta manera amb el PP.

El diputat també s’ha mostrat sorprès pel vot favorable al desplegament d’aquestes armes de CDC, al·legant que el govern de Convergència de la legislatura passada “va fer un reglament en contra” de l’ús d’aquestes pistoles. Per tot plegat, Giner ha alertat que Catalunya està transitant cap a “un model de policia que pot adoptar un sobre ús de la força”, creant d’aquesta manera “un conflicte entre la ciutadania i la policia”, i ha retret que la majoria de la cambra no aposti per “models policials de proximitat i mediació”, més propis segons el diputat de “democràcies avançades”.

La confluència ha portat a la comissió les seves conclusions, que prohibien l’ús d’aquestes pistoles, punt rebutjat pels vots de JxSí, Ciutadans, PP i PSC, i que apostaven per enfortir els mecanismes de control policials com el Comitè d’Ètica Policial o el Consell de Seguretat de Catalunya per poder fiscalitzar de forma efectiva l’ús de la força de la policia, punt rebutjat per JxSí, C’s i PP. Unes conclusions que el diputat ha defensat que anaven en la línia de les reivindicacions de “totes les entitats socials” que han participat en el grup de treball sobre les pistoles elèctriques.