Manifest de Catalunya En Comú davant de l’atac de l’exèrcit israelià contra població palestina a la franja de Gaza, coincidint amb el 70è aniversari de la Nakba

El mateix dia en què Trump premia Netanyahu amb la nova ambaixada dels EUA a Jerusalem els soldats israelians maten 58 palestins, set d’ells menors, i en fereixen 2.400. A la frontera de Gaza els militars israelians han reprimit amb foc real la Marxa del Retorn que va començar el 30 de març amb la commemoració del “Dia de la terra”. Unes mobilitzacions per reclamar el dret del retorn dels cinc milions de refugiats, per tornar a posar l’oblidada qüestió palestina a l’agenda internacional i denunciar la greu crisi humanitària que travessa Gaza a causa del bloqueig a què es s’ha vist sotmesa des de 2007. Unes mobilitzacions concebudes com a resistència no violenta i on des del  30 de març ja s’havien assassinat a 45 a palestins.

El govern d’Israel està cada cop més escorat cap a la dreta extrema. Aquest a més se sent fort i impune per l’acompanyament de l’administració Trump, que alineant-s’hi entusiastament ha contribuït a incendiar més la situació. La violència sense aturador per part de les forces armades israelianes i la intensificació de la política d’assentaments empenyen en la línia de voler fer més difícil la solució de dos estats viables i que convisquin en pau.

La diplomàcia espanyola i europea han de fer les passes necessàries per evitar que la situació vagi degradant-se i empitjorant,  i augmenti la violència. Cal aturar la impunitat i exercir la pressió diplomàtica i comercial necessària per tal que cessi l’ocupació i contribuir al reconeixement d’una Palestina viable, en paral·lel  a la recerca d’un Orient mitjà en pau,  amb estabilitat i un horitzó de futur a la regió.

És per això que:

– Expressem la condemna més ferma vers les massacres comeses per les forces armades israelianes contra la població desarmada i que es manifesta a Gaza. Una violència que el dilluns passat ha deixat dotzenes de morts (58 segons algunes fonts) i milers de ferits.

Rebutgem les iniciatives tendents a ubicar seus diplomàtiques vers Israel a Jerusalem i reconèixer aquesta capitalitat. La resolució de la qüestió de Jerusalem ha de formar part de la solució i els acords finals entre Palestina i Israel.

– Demanem que es rebutgi i procedeixi a la congelació a les exportacions d’equipament militar a Israel.  Fa pocs dies Amnistia Internacional va demanar a la comunitat internacional que aturés l’enviament d’armes i equipament militar a Israel. El creixent nombre de víctimes mortals i ferides destaca la necessitat urgent d’aquest embargament .

– Exigim que les autoritats espanyoles i europees reconeguin Palestina tal com ja ho ha fet  Suècia recentment.

– Expressem la solidaritat amb el poble palestí i les seves justes reivindicacions referents a disposar d’un estat viable amb les fronteres del 1967 i el dret al retorn.

– Demanem que les institucions espanyoles i europees vagin més enllà de les declaracions de lament i preocupació i exerceixin una acció diplomàtica exigent vers Israel.  Aquesta ha de passar per la congelació de les relacions de cooperació i la crida a consultes de les delegacions diplomàtiques respectives.

– Demanem que se suspenguin els acords comercials i de cooperació entre Espanya i Israel i entre la Unió Europea i Israel, així com d’aquells acords que la Generalitat manté amb Israel, fins que aquest país no demostri un autèntic compromís amb la promoció dels drets humans i amb l’assumpció d’un estat palestí viable que respecti les fronteres de 1967, les resolucions de les Nacions Unides i pari l’establiment de nous assentaments.

– Reclamem a les diferents institucions que es posicionin en contra de les accions d’ocupació envers el poble palestí i treballin per evitar la complicitat amb l’ocupació i fer complir el dret Internacional, els Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari.