Comunicat de l’Àrea d’Internacional d’EUiA davant la mort a trets de la regigora de Rio de Janeiro

Marielle Franco, regidora pel PSOL (Partit Socialisme i Llibertat) a Rio de Janeiro, ha estat abatuda juntament amb el seu xofer, Anderson Pedro Gomes, i la seva assessora que ha resultat ferida. Aquest és un assassinat a sang freda, comès per sicaris amb instruccions, que a Brasil s’anomena ‘crim de comandament’. Marielle Franco, una dona negra de 39 anys, militant i lluitadora reconeguda pels drets humans i de les poblacions de les faveles, va ser escollida a les eleccions de 2016 com a defensora d’aquesta lluita.

Des de la seva regidoria s’ha destacat en defensar els drets de la població més vulnerable, i molt particularment les dones negres i la població més pobra. S’ha oposat a la política de criminalització de les faveles en nom de la lluita contra la droga i contra l’arbitrarietat de la intervenció federal a Rio de Janeiro de la policia militar, mostrant que hi ha una altra manera de lluitar contra el crim, amb un contingut de lluita social i de dignificació de les persones.

“Necessitem cridar perquè tothom sàpiga el que està passant a Acari en aquests moments. El 41è Batalló de la Policia Militar de Rio de Janeiro terroritza els habitants d’Acari. Aquesta setmana, dos homes joves han estat assassinats. Avui, la policia ha recorregut els carrers amenaçant als residents. Sempre ha passat i ara amb la intervenció ha empitjorat”.

Des de Esquerra Unida i Alternativa ens solidaritzem amb els familiars i amics de Marielle Franco i d’Anderson Pedro Gomes, amb la seva organització PSOL, i amb totes les persones de Rio de Janeiro que la van votar i que avui senten la seva pèrdua.

Ens unim a les exigències dels moviments socials i polítics per esclarir la veritat, volem saber qui va ordenar l’assassinat de Marielle Franco. Volem saber per què una dona negra, lluitadora pels drets humans, d’esquerres i regidora representant de la voluntat popular, pot morir així en mig d’una de les ciutats més importants de Brasil. Volem saber per què són abatudes les persones que defensen altres polítiques humanistes i socials front a polítiques de repressió policial i militar, que no resolen ni la pobresa ni els problemes de fons. I també volem saber si hi ha relació entre una cosa i l’altra. Volem que el Govern de Rio, de l’Estat i de Brasil investiguin i jutgin l’assassinat de Marielle. Exigim justicia!