Albano Dante Fachin es pregunta si  “algú es pensa que aplicant un article de la Constitució desapareixerà la realitat que hi ha al carrer?”

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, s’ha dirigit aquesta tarda al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per reclamar-li que té “l’obligació política i moral” de tractar de “desactivar l’amenaça” del 155. “És imperatiu, per fidelitat al poble de Catalunya, fer tot allò que estigui a les nostres mans per evitar aquesta desfeta de les seves institucions”, ha afirmat.

“Si avui fa els moviments necessaris per preservar l’autogovern, ens tindrà al seu costat”, ha assegurat Rabell, que ha afegit que també tindria el suport d’una “majoria social i transversal” que s’ha mobilitzat “per defensar la democràcia” els darrers dies, reunida al voltant de la Taula per la Democràcia. En canvi, ha alertat que aquesta majoria social “la dinamitarà si s’avança pel camí d’una declaració unilateral d’independència”. “No tenen vostès legitimitat, majoria, ni reconeixements per fer aquest pas”, ha reblat.

“No necessitem èpica, sinó raonament i seny i una política encertada”, ha demanat Rabell, que fet una crida a “posicionar-se contra les mesures del 155, mantenir la pressió en defensa de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart; exigir la retirada dels efectius policials desplaçats a Catalunya… insistir un i mil cops en la necessitat d’obrir vies efectives de negociació”. “Les resolucions que proposarem al Ple van precisament en aquest sentit”, ha avançat. “Ens oposem frontalment a l’adopció i al desplegament de l’article 155, però la DUI no pot ser la resposta. Ho és la recerca de la unitat i de la cohesió social”, ha conclòs.

Fachin, al PP: “Vostè vol governar Catalunya sense passar per les urnes, i això no passarà”

Per la seva banda, el portaveu adjunt del grup parlamentari, Albano Dante Fachin, s’ha preguntat “si algú es pensa en aquest país i al govern de l’Estat que aplicant un article de la Constitució desapareixerà la realitat que hi ha al carrer, fora d’aquest Parlament”. Fachin ha insistit en que a Catalunya hi ha un 80% de la població “que entén que la millor manera de solucionar les coses és debatent i votant”.

Fachin ha recordat que el seu grup ha criticat repetidament el full de ruta de Junts pel Sí: “Avui ens trobem amb que allò dels 18 mesos i que tot seria fàcil no és gens fàcil”, ha dit, destacant que el seu “horitzó polític no és la independència de Catalunya”. El diputat s’ha adreçat directament a diversos diputats, com ara el líder del PP, García Albiol. “Vostè vol governar Catalunya sense passar per les urnes, i això no passarà”, ha etzibat el diputat, en referència a la voluntat de cessar el Govern via 155. També al líder dels socialistes, Miquel Iceta: “No podríeu haver dit a Rajoy que si no atenia la proposta dels socialistes li fèieu una moció de censura i el fèieu fora? Per això va guanyar Pedro Sánchez!”, ha afirmat.