Una gran manifestació reclamarà aquest diumenge  “una gestió pública i democràtica de l’aigua” a les portes de la remunicipalització del servei

Una gran manifestació recorrerà aquest diumenge 19 de març els carrers de Terrassa per reclamar una gestió pública i democràtica de l’aigua. “S’escriu aigua, es llegeix democràcia”, diu el lema que crida a la mobilització, convocada a pocs mesos de què la ciutat recuperi la gestió pública del seu servei d’aigua i com a resposta a les traves imposades per la companyia que els darrers 75 anys l’ha gestionat. El coordinador general d’Esquerra Unida i Alternativa, Joan Josep Nuet, participarà a la protesta.

“Fem una crida a tota la nostra afiliació i a la societat a participar-hi, doncs aquesta manifestació posa en el centre no només que l’aigua és un dret humà bàsic, un bé comú que no pot mercantilitzar-se, sinó també com s’ha de gestionar aquest dret bàsic”, expressa el coordinador de Política Social d’EUiA, David Companyon. “Estem fermament convençudes que la millor manera de gestionar-ho és des de la gestió pública i directa dels ajuntaments, perquè garantitzin que cap persona queda exclosa d’aquest dret bàsic per raons econòmiques”, afirma. “Grans ciutats com París o Berlin, però també catalanes com Barcelona, Sabadell, El Prat, Olesa, Montornès del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Ripollet, Badalona i Cerdanyola ja gestionen municipalment l’aigua o estant en procesos de remunicipalització”, destaca Companyon.

El manifest de la convocatòria celebra que “Terrassa és la primera gran ciutat a Catalunya que recuperarà la gestió directa de l’aigua per a la ciutadania”, però lamenta que “el procés de reversió del servei que per concessió de 75 anys van signar Mina de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa, que va concloure el passat 9 de desembre de 2.016, ha estat ferotgement qüestionat per la companyia, posant-li tota sèrie d’entrebancs que van més enllà del que ha de permetre una democràcia del segle XXI”.

El manifest denuncia que “Mina de Terrassa – Agbar, sistemàticament, s’ha negat a facilitar informació essencial pel procés normativitzat de liquidació de la concessió del servei d’aigua. Impedint, la reversió dels que a hores d’ara ja són béns de l’Ajuntament de Terrassa”, i també posa de relleu que “mitjançant una campanya de pressió i assetjament de gran part dels lobbys econòmics i industrials de Terrassa, s’ha qüestionat el treball i la independència de l’Ajuntament i de l’alcalde”.

Davant d’això, la Taula de l’Aigua de Terrassa ha fet una crida a tota la ciutadania a prendre els carrers i demostrar l’amplíssim suport ciutadà a la gestió pública de l’aigua, a pocs dies de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua el 22 de març. Les principals reivindicacions de la manifestació són la “defensa de la gestió pública i empoderada d’un Dret Humà com l’aigua”, la condemna de la “judicialització dels processos de reversió dels serveis essencials”, la defensa del treball i dels serveis públics i “la protecció del cicle integral de l’aigua, dels nostres ecosistemes fluvials i de tots els béns naturals”.

Ivan Martos: “És un pas endavant per la sobirania popular”

El coordinador d’EUiA Terrassa, Ivan Martos, assenyala que la recuperació de la gestió pública de l’aigua a la ciutat “és la culminació de la feina que porten fent moltes persones des de fa anys a la taula de l’aigua”. “Perquè ara sí una majoria de l’ajuntament està a favor de municipalitzar, però fa anys no era així. Ha estat gràcies a la feina de moltes persones independents, que han fet pedagogia i han mobilitzat la ciutadania”, subratlla, alhora que destaca que “un servei que durant 75 anys ha estat mans privades torni a mans públiques és un pas endavant per la sobirania popular”.

Martos defensa també que a més de recuperar el control públic de l’aigua cal preservar els llocs de treball de l’actual plantilla. “L’empresa està duent a terme una campanya de la por contra els treballadors, dient que perdran els seus llocs de treball, però és possible remunicipalitzar el servei sense perjudicar els drets laborals dels actuals treballadors ni posar en perill els llocs de feina”, assegura.