Procedent de diverses ciutats de l’estat espanyol, la mobilització exigirà als estats que compleixin amb les seves obligacions davant els i les sol·licitants d’asil

Diverses plataformes ciutadanes, organitzacions i moviments socials s’han unit per impulsar la “Caravana a Grècia: Obrint Fronteres”, una caravana d’autobusos solidaris que anirà des de Barcelona a Tessalònica (Grècia) per denunciar les polítiques migratòries europees. La iniciativa, assenyalen, “sorgeix de la necessitat de respondre a les polítiques migratòries de la Unió Europea, que cada vegada s’acosten més a la barbàrie, totalment alienes al dolor i al sofriment que estan ocasionant”.

El manifest de la Caravana, al qual s’hi ha adherit diverses entitats que treballen amb refugiats i que a Catalunya coordina la Coordinadora Feminista, denuncia que “dia a dia s’expulsa a les persones migrants i sol·licitants de protecció internacional a causa d’aquestes polítiques; s’ultratgen joves subsaharians a la tanca de Melilla; es permet que morin al mar i a les fronteres persones que fugen de guerres i conflictes, de la fam, de la tracta de persones, de les violències en les seves múltiples formes, i es consent l’agressió i violació de dones i nenes”. “Les institucions i governs europeus han optat per protegir els drets del mercat i vulnerar els drets de les persones”, afirma el text.

Davant d’aquesta situació, reclamen l’obertura de vies segures per a les persones refugiades i migrants i exigeixen que es compleixin els seus drets.
La caravana d’autobusos sortirà de Barcelona el 16 de juliol procedent de diverses ciutats de l’estat, i preveu finalitzar el seu trajecte el proper dia 25.

Des de diferents col·lectius de Ca la Dona han impulsat la rebuda i la difusió dels objectius de la caravana, i s’incorporan a la marxa diverses activistes feministes “per fer visible la violència sexual que sofreixen les dones i les nenes i la situació deplorable en què es troben les dones embarassades, les que han de parir o senzillament les que tenen el cicle menstrual, sense condicions higièniques ni d’intimitat…”, apunten.