L’historiador Xavier Pujades i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Asens recorden l’esdeveniment en una xerrada moderada per la presidenta de la Fundació L’Alternativa, Adelina Escandell

L’Estadi Olímpic Lluís Companys acull des d’aquest dimarts una exposició sobre l’Olimpíada Popular de Barcelona del 1936, esdeveniment del qual enguany es compleixen 80 anys. L’historiador Xavier Pujades i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Asens ho han recordat en una xerrada moderada per la presidenta de la Fundació L’Alternativa, Adelina Escandell. Un acte que, com ha subratllat Pujades, ha unit esport, memòria històrica i antifeixisme.

“Molt poca gent sap què havia de passar a Barcelona el 19 de juliol del 1936, per això aquesta Olimpíada Popular també se la coneix com Els Jocs Oblidats”, ha introduït el debat Escandell, representant de la comissió creada per a commemorar el 80è aniversari d’un esdeveniment que va escenificar la fraternitat contra el feixisme i que el cop d’estat del 1936 va impedir celebrar. “El d’avui és un acte històric”, ha afirmat Asens, que ha destacat que un 19 de juliol “els veïns i veïnes de la ciutat es despertaven amb el so de les armes”. “Milers d’homes i dones es van oposar a l’alçament feixista”, ha recordat Asens, que ha posat de manifest el “caràcter antifeixista de Barcelona”.

Asens ha mantingut que si va ser possible l’organització de l’Olimpíada Popular, com a resposta al caràcter marcadament feixista que van adquirir els Jocs de Berlín, va ser gràcies “al teixit social català i de la pròpia ciutat. “Barcelona és una ciutat que al llarg de la història s’ha mobilitzat en defensa de la seva llibertat”, ha sentenciat. Per la seva banda, Pujades ha posat en valor el paper que hi van jugar les dones en un moment en què el seu protagonisme en l’esport encara era residual. “La idea de l’Olimpíada Popular incorpora la participació amb plenitud de la dona en l’esport. La idea de justícia de gènere i l’equitat és molt important”, ha explicat.

A la xerrada hi han assistit membres del club ciclista britànic Clarion, que han vingut des del Regne Unit en bicicleta, així com alguns dels que havien d’haver participat en l’Olimpíada Popular, com Antoni Cànovas, que juntament amb el seu germà es va preparar per a participar en l’Olimpíada Popular.

Prèviament a la celebració de la xerrada els assistents han visitat l’exposició, ubicada al costat de la Porta de Marató de l’Estadi Olímpic. La mostra repassa la història d’aquest esdeveniment però també incorpora informació sobre els orígens de l’esport a Catalunya, la relació de Barcelona amb l’esport o la participació de la dona. “Restablir la memòria d’aquests esdeveniments és un antídot contra el feixisme i el racisme”, ha conclòs Asens.

feuia_8265

Foto oficial de l’acte de commemoració de l’Olimpíada Popular del 36.

feuia_8266

D’esquerra a dreta: Xavier Pujades, Jaume Asens i Adelina Escandell.