La transició energètica no és només una responsabilitat dels estats vers la seva ciutadania, és el pilar que ens pot permetre avançar en la transformació de model productiu que necessitem. Per això, Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea ha registrat una Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Una iniciativa per aprofitar el potencial i els recursos que té el país i transitar d’un model de toxo i platja a un creixement verd que crea llocs de treball de qualitat invertint en i+d+i, renovables i impulsant l’autoconsum.

La llei té objectius ambiciosos de reducció d’emissions, de penetració de renovables i d’eficiència energètica en els horitzons de 2030, 2040 y 2050. També planteja el tancament de les centrals tèrmiques de carbó abans que acabi 2025 i la prohibició de renovar els actuals permisos d’explotació de les nuclears. Un procés basat en una transició justa mitjançant la creació de dos nous llocs de treball per cada afectat i aplicant mesures per prioritzar el carbó autòcton durant el període de transició.

“Solem dir que a Espanya ens enfrontem a una crisi política, social i econòmica, però ens oblidem que també ens enfrontem a una crisi ecològica. Aquesta llei és per sortir juntes d’aquesta crisi ecològica amb un projecte de país més net, social i ecològicament més just”, ha afirmat el portaveu adjunt d’En Comú Podem, Josep Vendrell, durant la presentació de la norma.

De fet, la iniciativa preveu mesures per a la democratització del sistema elèctric, entre les que s’inclou la municipalització de les xarxes de distribució, l’eliminació de l’impost al sol i una regulació que permeti potenciar l’autoconsum renovable. La llei ha estat àmpliament treballada amb col·lectius i persones expertes en energia, medi ambient, economia i innovació, a partir del primer Fòrum del Clima que es va celebrar l’any passat i que ha constituït un espai social fonamental per al debat en l’elaboració de la proposta.

“Avui és una jornada històrica perquè registrem la primera llei d’aquestes característiques que es presenta al nostre país i que pretén lluitar de manera efectiva contra el canvi climàtic i assegurar la necessària transició energètica”, ha assenyalat la portaveu adjunt d’Unidos Podemos al Congrés, Ione Belarra. “Les polítiques del PP han ignorat la realitat del nostre país i necessitem un gir que canviï això”.

Durant aquests últims anys, el Govern del Partit Popular ha actuat a contracorrent del sentit comú europeu permetent que les nostres emissions creixessin un 4,4% durant el 2017, el major increment des de 2002. En aquest sentit, Vendrell ha insistit en què “necessitem un Green New Deal per un país que sigui líder en la revolució verda per aconseguir un planeta més habitable”.

Seguint l’exemple de ciutats com Barcelona, aquesta llei busca limitar el preu de la factura de la llum, acabar amb l’opacitat de les elèctriques i combatre la pobresa energètica. En definitiva, una transició que, com ha dit el secretari d’Organització i Programa de Podemos, Pablo Echenique, “serà socialment justa o no serà”.

En la mateixa línia, Juantxo López Uralde ha afirmat que la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica és “urgent” i s’ha d’aprovar en aquesta legislatura: “Per això convidem al Govern a un diàleg per a fer una proposta conjunta”, ha explicat el diputat d’Equo.

Consulta la llei aquí

Consulta el resum de la proposició de llei aquí