Del 12 al 27 de gener, la Torre Lluvià de la capital del Bages acollirà diverses activitats de memòria sobre la repressió de la dictadura i la lluita antifeixista

Unitat contra el feixisme i racisme Bages organitza durant el mes de gener a Manresa unes jornades que giraran a l’entorn de la Guerra civil, la repressió, l’exili i l’antifeixisme. Així, des del 12 al 27 de gener, la Torre Lluvià acollirà l’exposició “Guerra Civil i exili”, de l’Associació d’ex-presos polítics del franquisme. Es tracta d’una mostra que recull fotografies d’aquest conflicte armat, el suport de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista a l’exèrcit rebel i de les Brigades internacionals i la Unió Sovitètica al Govern republicà, la destrucció que va originar, cartellisme de guerra, i l’exili.

El mateix dia de la inauguració de l’exposició, el 12 de gener, a les 18.30 hores, hi haurà una xerrada que porta per títol “La repressió de la immigració durant el primer franquisme”, a càrrec de José Miguel Cuesta, historiador especialitzat en franquisme i transició. Des d’UCFR es va remarcar la importància de donar a conèixer aquest episodi de la nostra història que ha restat massa desconegut fins ara. El fet és que la dictadura veia amb recel la immigració provinent de diferents punts d’Espanya cap a Catalunya i va crear una mena de CIE per a treballadors del mateix país.

Per altra banda, el 20 de gener, a les 18.30 hores, hi haurà la presentació del llibre “Sankt Pauli, un altre futbol és possible” de Natxo Parra i Carles Viñas. A partir de la descripció de la trajectòria esportiva del St. Pauli, el llibre fa un recorregut per la història d’Alemanya, des de la unificació al segle XIX fins avui. Victòries i derrotes es barregen amb episodis de lluites socials i reivindicacions obreres, de resistències al nazisme i manifestacions ecologistes i antinuclears. De fet, el St. Pauli és més que un equip de futbol, és una manera d’entendre l’esport i el seu arrelament al barri i a la comunitat.

També el 26 de gener està previst un acte sobre la repressió de l’antifeixisme. Es projectarà el documental “Cultura de l’odi i legítima autodefensa”. Arran del procés sobiranista, a partir de 2012 es registra un auge de l’activitat dels grups feixistes. Fins i tot es van fer crides a participar en manifestacions a Barcelona pel 12 d’octubre a gent d’arreu d’Espanya. Alguns dels seus missatges es centraven en “anar de cacera d’independenistes” o “una estelada, una pedrada”. El documental gira a l’entorn d’aquesta situació, el 12 d’octubre i la crítica des de l’antifeixisme. Destaca la permissivitat vers les accions dels feixistes mentre es reprimeix durament l’antifeixisme.

Des d’Unitat contra el feixisme i el racisme es va posar en relleu la necessitat de debatre a l’entorn de totes aquestes qüestions, tenint en compte que fins ara no s’ha trencat amb el franquisme i que els actes feixistes gaudeixen de total impunitat. I més avui en què s’està registrant una deriva autoritària del Govern de l’Estat espanyol i un creixement de l’extrema dreta a Europa.