Urtasun: “La vella Europa del bipartidisme ha mort, ara hem de decidir si el rumb el marquem nosaltres o l’extrema dreta”
El candidat d’En Comú Podem a les eleccions europees demana que “l’exemple de Barcelona il·lumini Europa”
El candidat d’En Comú Podem a les eleccions europees del proper 26 de maig, Ernest Urtasun, ha sentenciat que “la vella Europa del bipartidisme ha mort”. Ho ha fet en un acte de campanya titulat Barcelona ciutat referent a la plaça Orfila de Sant Andreu, a Barcelona. “Ara hem de decidir si el rumb el marquem nosaltres o l’extrema dreta, si el marquen Salvini i Orbán o Ada Colau i tota la gent que està treballant per una Europa democràtica i progressista”, ha continuat. En aquest sentit Urtasun, número tres a la llista estatal d’Unides Podem Canviar Europa, ha afirmat que Barcelona és un referent a Brussel·les: “el 2015, davant de l’estafa financera que estava arruinant la vida de la gent, la Barcelona rebel va escollir d’alcaldessa una persona que aturava desnonaments”. Entre els molts exemples de bona gestió municipal que ha citat, destaca que “Barcelona ha liderat la lluita contra Airbnb a Europa, ha sigut la primera en multar-los per promocionar pisos sense llicència”. Per tot plegat, el candidat ha demanat que “l’exemple de Barcelona il·lumini Europa” en unes eleccions que “marcaran un abans i un després”.
Per la seva part, l’alcaldessa de Barcelona i candidata a la reelecció també el 26 de maig, Ada Colau, ha parlat de les tres amenaces que afecten Barcelona, Europa i el món: l’especulació, el canvi climàtic i l’odi. Sobre aquest últim punt, ha lamentat que estiguin creixent els discursos d’odi contra les dones, la immigració i la diversitat sexual. Colau s’ha mostrat orgullosa, però, que “en aquest context de gran complexitat Barcelona ha sigut escenari de grans manifestacions en favor d’acollir els refugiats i les manifestacions feministes del 8M”, entre d’altres. En definitiva, l’alcaldessa ha destacat que “Barcelona és un referent al món de ciutat progressista”, per afegir que “tenim la responsabilitat que aquest referent creixi. I això, ha dit, “només ho pot garantir un govern de Barcelona en Comú”. “Hi ha dos models de ciutat: el nostre, que és progressista, d’avenç en drets, i el de la dreta, que és el de la regressió i de tornar al passat”, ha afirmat.
També ha participat a l’acte l’escriptor i activista britànic Owen Jones, que una vegada més ha vingut a Barcelona a donar el seu suport a les candidatures dels comuns. “La Barcelona d’Ada Colau és un far d’esperança per a tothom, l’Ajuntament de Barcelona ha triat posar els drets de les persones per davant dels de la propietat”, ha assegurat. I ha afegit: “a Barcelona heu demostrat que no cal privatitzar-ho tot, que es poden assegurar els serveis públics”. Jones també ha advertit sobre el perfill de l’extrema dreta: “hem d’aprendre dels anys 30 i 40; quan hi ha crisis, la bèstia de l’extrema dreta torna a sortir”. Per això, en moments com aquest, ha demanat lluitar per a que “aquest monstre, que aprofita el malestar per acusar els migrants i els pobres dels problemes”, no creixi.
Per últim, la candidata a les eleccions europees María Eugenia Rodríguez Palop, ha fet referència a l’empenta del feminsime: “les dones estan resistint davant de Trump i Bolsonari, el feminisme és l’antídot contra l’ultrafreta perquè defensa els víncles enlloc de la por”.