Comunicat del Grup de Treball per Amèrica Llatina i el Carib del Partit de l’Esquerra Europea (PEE)
el Grup de Treball per Amèrica Llatina i el Carib del Partit de l’Esquerra Europea (PEE) manifesta el seu absolut rebuig a l’intent de cop d’estat a Veneçuela. Un intent afavorit, subvencionat i instigat per l’administració Trump, (sumida en problemes interns) que pretén imposar un “president encarregat” a la seva mida. Aquesta acció, a més de ser contrària a la Constitució de Veneçuela, no és més que una argúcia injerencista per justificar, una intervenció militar comandada pels Estats Units, després de les mesures coercitives unilaterals (sancions).

Amb aquesta instrumentalització del tema veneçolà, el govern dels Estats Units una vegada més demostra el seu absolut menyspreu pel Dret Internacional i la Carta de les Nacions Unides.

Recordem que les eleccions presidencials a Veneçuela es van efectuar de manera anticipada a petició de l’oposició, amb la participació de 17 partits i 4 candidats, amb el mateix sistema electoral que va permetre a l’oposició guanyar les eleccions parlamentàries, encara que després no va acceptar la cohabitació. En les eleccions presidencials, va haver-hi més de 150 observadors internacionals i es van fer 18 auditories. Nicolás Maduro va guanyar les eleccions amb 67,4% dels vots emesos, una part de l’oposició no va voler participar, mentre els següents candidats, Henri Falcón i Javier Bertucci, van tenir 20,93% i 10, el 82% respectivament. Cap de candidats perdedors presentar cap impugnació.
El PEE denuncia de la mateixa manera el suport dels adlàters de l’administració nord-americana a l’Amèrica Llatina -l’anomenat Grup de Lima- així com la passiva complicitat de molts països de la Unió Europea (UE). El PEU emplaça la UE a que faci valer el principi de legalitat i no ingerència en els assumptes interns d’un altre país, ja que no segueixi els dictàmens de governs intervencionistes, doncs això, a més de ser il·legal, pot desembocar en un dramàtic conflicte armat.
Veneçuela necessita mediació pacífica, no ingerència, i respecte a la seva autodeterminació. Recolzem la iniciativa de Mèxic i Uruguai (acceptada pel president Maduro) que es proposen com a mediadors per al diàleg entre les parts.
El PEE reconeix a Nicolás Maduro com l’únic i legítim President de la República Bolivariana de Veneçuela i insta tots els sincers demòcrates a fer el mateix.