Catalunya en Comú i Podem concorreran conjuntament el 21-D amb una candidatura encapçalada per Xavier Domènech. Elisenda Alamany, Jéssica Albiach, Marta Ribas i Joan Josep Nuet completen les cinc primeres posicions

Xavier Domènech serà el candidat a la Generalitat de Catalunya de la candidatura conjunta amb la que Catalunya en Comú i Podem concorreran als comicis convocats pel proper 21 de desembre. Així ho han decidit els inscrits i inscrites d’ambdues formacions que han assistit a l’Assemblea que s’ha celebrat aquest matí a Sant Adrià del Besòs, que portava per lema: Un nou camí per una Catalunya en comú. “A les eleccions del 21-D hi haurà tres paperetes: la de la repressió del 155, la de la DUI fallida i la del canvi, la nostra”, ha dit Domènech en la seva primera intervenció després de ser proclamat cap de llista. “Només hi haurà una papereta de les polítiques socials, una papereta de les solucions, la nostra”.

“Estem cansats que ens vulguin dividits, hem d’acabar amb els vells blocs. A la societat catalana hi ha grans consensos: per decidir el nostre futur en un referèndum, per la justícia social i per acabar amb la corrupció”. El candidat també ha aprofitat per carregar contra el Partit Popular, de qui ha dit que “del PP no desconnectes, el fas fora”. En aquest mateix sentit, ha expressat que “aquestes eleccions van de recuperar Catalunya per dir-li a Rajoy: «vostè no és el president de Catalunya!» I també van de superar fulls de ruta que no duen enlloc”. “C’s no pot ser alternativa al PP, és la seva muleta. I el PSOE menys, que ha passat del «No és no» a donar suport a Rajoy i al 155”. Domènech, que també ha tingut un record pels presos polítics, de qui ha exigit l’alliberació immediata, ha acabat el seu discurs felicitant tots els membres d’una candidatura “amb la que anirem carrer a carrer, poble a poble, per portar el canvi real a Catalunya”.

Completen els cinc primers llocs de la llista, aprovada amb el 81,3% de vots favorables, Elisenda Alamany, Jéssica Albiach, Marta Ribas i Joan Josep Nuet. A Girona la candidatura està encapçalada per Llorenç Planagumà, a Lleida per Sara Vilà i a Tarragona per Yolanda López. Pel que fa a l’opció de concórrer en forma de coalició sota la marca Catalunya en Comú – Podem, s’ha validat amb el 96,1% de vots a favor. Les votacions s’han dut a terme després dels tallers per elaborar el programa, que s’han dividit en els següents eixos: Economia i treball; Medi ambient i territori; Drets socials; Democràcia; Diversitat, i Internacional. El programa s’acabarà d’elaborar en les properes setmanes de forma col·laborativa en diferents espais participatius.

Per la seva part, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat “la irresponsable política de blocs” que “ha posat en perill la cohesió social, els valors democràtics i el respecte a l’altre opini el que opini”, el que ha recordat que “ha estat una de les grans virtuts de la construcció de Catalunya”. En aquest sentit, ha subratllat la necessitat de “construir amb les majories socials” del país que volen “que es comenci a governar i aplicar les polítiques públiques que no es poden ajornar més”. Colau ha confessat no entendre “que hi hagi forces que diuen estimar Catalunya” i no defensin “la retirada immediata del 155 i la llibertat dels membres del govern i dels Jordis”, i ha qualificat “d’incomprensible” que el PSC hagi “donat tot el suport al PP per acabar amb l’autogovern de Catalunya” i “revisqui” Unió i incorpori a les seves files persones “contràries als drets LGTBI”.