El coordinador general de Catalunya en Comú participa en un acte dels ajuntaments del canvi a Sentmenat amb el regidor de l’ACS Marc Verneda

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha afirmat avui després de l’anunci de la data i la pregunta que el seu espai polític valorarà el referèndum que planteja el Govern quan l’Executiu expliqui com el durà a terme. “Valorarem la proposta quan la coneguem, que és el que farà el conjunt de la ciutadania”, ha assenyalat Domènech, perquè més enllà del “simbolisme” de la data i la pregunta més “fan falta realitats, saber quines garanties està treballant el Govern”. “La necessitat que té Catalunya d’un referèndum és absoluta, però s’ha de fer bé”, ha sentenciat.

Domènech ha defensat que “un referèndum ha de tenir unes garanties, i si no hi són no és un referèndum, és una mobilització”. En aquest sentit, s’ha referit a que “hi ha d’haver reconeixement internacional, algú que reconegui el propi exercici del referèndum i el seu resultat, ha d’interpel·lar a la majoria de la societat catalana i ha de tenir garanties per a tothom que hi participa”. Unes qüestions que “de moment són del tot desconegudes”, ha recordat.

D’altra banda, el coordinador general de Catalunya en Comú ha criticat la “falta de política i de diàleg” del govern del PP, i ha mantingut que “quan davant d’una demanda política l’única resposta són els jutges, és que la política i aquells que han tingut responsabilitats han fracassat”. Per això, ha subratllat que “el primer pas per defensar la sobirania de Catalunya és fer fora el PP del Govern”, i ha instat “a totes les forces progressistes i catalanistes” a “no abstenir-se davant la possibilitat de fer fora el PP del govern”.

Domènech ha participat avui en un acte dels Ajuntaments del Canvi a Sentmenat, juntament amb l’ex alcalde del municipi per l’Assemblea Ciutadana de Sentmenat, Marc Verneda; l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà; la regidora de Terrassa en Comú Agnés Petit i l’alcalde de Ripollet, José María Osuna. Domènech ha afirmat que “el que va passar al maig del 2015 va ser extraordinari”, i ha sostingut que de cara a les properes eleccions municipals l’any 2019 “totes aquestes candidatures han de ser més fortes, estar més unides i amb aliances àmplies”. “Al maig del 2019 tindrem una nova primavera republicana”, ha assegurat.

Marc Verneda, durant la seva intervenció.

En la seva intervenció, Marc Verneda ha fet una crida a que les candidatures i els municipis del canvi “han de fer pinya i passar a l’ofensiva, perquè la nostra qualitat de vida depèn d’això”. “Jo no sé si tornaré a ser alcalde, però sí sé que l’Assemblea Ciutadana de Sentmenat guanyarà les properes eleccions i tornarà a governar”, ha afirmat Verneda. L’ex batlle de Sentmenat ha posat en valor la tasca duta a terme al municipi per l’ACS, així com la feina realitzada per l’Ajuntament de Cerdanyola, de Ripollet, i tants altres ajuntaments del canvi. “Governen de forma diferent, de forma ètica, eficient”, ha assegurat.

“Hem aconseguit millorar la qualitat de vida dels treballadors de l’Ajuntament, hem acompanyat a veïns i veïnes a les entitats bancaries per exigir dacions en pagament…”, ha posat com a exemple de la gestió de l’ACS al front de l’ajuntament. Front a això, ha contraposat l’actual govern municipal del PSC, a qui ha acusat de “calumniar” l’ACS per “fer una barrera de fum per intentar tapar les seves vergonyes”, com “haver tret una plaça de tresorer sense negociació col·lectiva” o “posar a Recursos Humans a un senyor implicat en el cas Pujol”.