A preguntes de Fèlix Alonso, l’Executiu incompleix l’obligació de facilitar totes les dades de què disposa i respon sense donar la informació requerida

El Govern de Mariano Rajoy ha ocultat deliberadament informació al diputat d’En Comú Podem Fèlix Alonso sobre quines grans empreses públiques, bona part d’elles dependents del Ministeri de Foment, van treure importants quantitats de diners del Banc Popular el passat mes de juny, els motius reals per fer-ho i quin cost va tenir per a les arques públiques. Aquestes empreses van executar aquesta retirada de fons tot just uns dies abans que aquesta entitat fos comprada ‘in extremis’ pel Banco Santander davant la gravetat de la seva situació, en el que finalment ha estat un dels majors desastres econòmics del 2017, l’abast final del qual encara no es coneix davant les accions judicials empreses per antics clients i accionistes.

Fèlix Alonso va plantejar al Govern del PP via parlamentària una completa bateria de qüestions sobre la seva actuació en aquest cas, centrant-se en el Ministeri de Foment, en una pregunta per escrit registrada el 14 de juny passat, tot just uns dies després de la solució forçada imposada des diferents àmbits a aquesta crisi bancària.

L’Executiu es treu de sobre la seva obligació de facilitar al diputat totes les dades de què disposa i respon per escrit amb un únic paràgraf sense donar cap tipus de la informació concreta sol·licitada i que sí que està en el seu poder. Es limita a dir textualment que “les direccions financeres de les diferents empreses del Grup Foment, dins de la seva operativa habitual, busquen la millor rendibilitat possible entre els productes oferts per les entitats bancàries, de manera que diàriament es produeixen moviments en els comptes corrents i altres productes contractats. En línies generals, aquests moviments es realitzen sense que suposin cap cost”.

En els últims dies diversos mitjans de comunicació han revelat que empreses i entitats públiques com Adif, Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, Loteries o Cesce es troben entre les grans companyies i clients públics del Banc Popular que van escapar d’aquesta entitat bancària mentre des del Govern del PP es demanava “calma” al conjunt dels que tenien allà dipositats seu fons.

Entre les xifres que l’Executiu va ocultar al diputat estan els 128 milions d’euros retirats per Adif, els 96 de Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, els 47 de Loteries o els 39 milions de Cesce.

Aquestes empreses públiques estan entre les 68 companyies que van retirar quantitats superiors als 10 milions d’euros, fins a sumar en el seu conjunt 2.909.000, tot això en els dies més crítics per al futur del Banc Popular i mentre els màxims responsables del Govern de Rajoy, com el seu portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, recomanava “tranquil·litat absoluta” perquè segons afirmaven no passava res greu en aquesta entitat.

Els ministres de Foment i d’Economia, Íñigo de la Serna i Luis de Guindos, van negar llavors en tot moment la possibilitat que cap empresa pública hagués rebut cap informació interessant prèvia per advertir del que anava a passar amb el Popular.