Valors

D’esquerres, transformadors i anticapitalistes

Volem una societat amb justícia social, plenes llibertats individuals i col·lectives, radicalment democràtica en un planeta habitable i sostenible. Amb igualtat en les esferes econòmica, política, social i cultural.

El capitalisme té inherents les injustícies, les desigualtats i explotacions que avui presenciem. La superació d’aquest sistema econòmic actualment en la fase de globalització neoliberal d’explotació d’éssers humans per éssers humans, d’imperis a pobles i de depredació del planeta és imprescindible per tenir un món en pau, sostenible i on les persones siguin lliures i iguals.

Ecologistes i feministes

La crisi climàtica demostra el que l’ecologisme i l’esquerra transformadora fa dècades que denunciem: que el capitalisme és incompatible amb la vida i el planeta. Per fer front a la urgència mediambiental cal fer un canvi total de rumb en les dinàmiques de producció, creixement i consum, i això només és possible amb un canvi de sistema econòmic i amb planificació democràtica.

El feminisme, igual que l’ecologisme, és un moviment amb elevada capacitat de transformació i que ens defineix en la nostra ideologia i praxi política. El projecte de país que plantegem té la lluita per la igualtat i contra l’heteropatriarcat en el bell mig, tot situant les cures en el centre del nostre model econòmic, social i polític. 

Catalans, republicans i sobiranistes

Catalunya és un sol poble i, per tant, és català o catalana qui viu a Catalunya. Convençudes que la lluita nacional i la lluita social van de bracet, defensem els drets nacionals de Catalunya i el seu dret a l’autodeterminació basat en el fet que democràticament la ciutadania pugui escollir el seu futur i què vol ser col·lectivament.

Ens sentim republicans per tradició democràtica, per memòria històrica i per la vinculació amb els valors de llibertat, igualtat i fraternitat. Apostem per una República Catalana sobirana, amb plena capacitat per decidir quina relació vol mantenir amb els pobles que actualment conformen l’estat espanyol.

Internacionalistes i solidaris

Amb l’objecte de lluitar per tots els drets humans a tot arreu ens solidaritzem i sentim copartícips amb les lluites dels pobles de tot el món que lluiten contra l’opressió, per la justícia, les llibertats i la seva dignitat. A més, el nostre compromís amb la cultura de la pau és ferm i ens reafirmem en la necessitat de recuperar els valors antibel·licistes i antiimperialistes.

Plurals i unitaris

Creiem que és un valor en si la nostra pluralitat, on la suma de persones i col·lectius amb diferents orígens i sensibilitats dona com a resultat un projecte més fort i ric.

La nostra vocació unitària es manifesta tant amb les organitzacions polítiques com amb les socials quan es tracta de millorar les condicions de vida, de treball, democràtiques i culturals de la ciutadania.

Identitat

Esquerra Unida i Alternativa és un Moviment Polític i Social, nacional català i republicà, anticapitalista, internacionalista i solidari en què conflueixen forces polítiques, socials i persones d’esquerres.

Relacions amb el Partit de l’Esquerra Europea (PEE)

EUiA forma part del Partit de l’Esquerra Europea (PEE) des de la seva creació, el 9 de maig de 2004 a Roma, sent un dels seus membres fundadors. EUiA té membres dels òrgans de direcció del mateix i participa activament de l’elaboració política i programàtica dels seus òrgans. 

Aquest partit d’abast continental té la voluntat de ser la referència de les esquerres transformadores i alternatives a Europa, i continua el treball del nostre espai polític desenvolupat també en l’àmbit parlamentari pel grup de l’Esquerra al Parlament Europeu – GUE (Grup de l’Esquerra Unitària Europea-Esquerra Verda Nòrdica).

Visita la web del Partit de l’Esquerra Europea