L’esdeveniment, que tindrà lloc el proper dissabte 1 d’octubre a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, ret homenatge a l’Olimpíada Popular de Barcelona del 1936 i a l’expresident de la Generalitat afusellat pel franquisme

El proper dissabte 1 d’octubre se celebrarà a l’Estadi Olímpic de Montjuic la IX Cursa i Caminada Lluís Companys, un esdeveniment esportiu i reivindicatiu que des del 2008 homenatja l’Olimpíada Popular de Barcelona del 1936, que va ser organitzada per entitats cíviques i treballadores com a resposta al marcat caràcter feixista i xenòfob de les Olimpíades de Berlín, i recorda la figura de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys, afusellat el 1940 per la dictadura franquista.

L’esdeveniment consisteix en una cursa atlètica de 8 kilòmetres (dues voltes de 4 kilòmetres) que arrencarà a les 9.30 hores des de l’interior de l’Estadi Olímpic Lluís Companys i recorrerà els seus voltants, i d’una caminada que sortirà mitja hora abans, a les 9 hores. Està organitzat per la Fundació L’Alternativa (vinculada a Esquerra Unida i Alternativa), i forma part dels actes impulsats pel Comitè per la Commemoració del 80è aniversari de l’Olimpíada Popular del 1936 i de la campanya ‘Esport sí, Racisme no’.

cursa-recorrido

La cursa, què és la única que té la seva sortida i arribada a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, està oberta a tothom, sense distinció d’edat, sexe o nacionalitat, i comptarà amb quatre categories: Promesa (18 anys o menys), Absoluta (de 19 a 34 anys), Veterana (de 35 a 49 anys) i Veterana II (de 50 anys o més). Els 3 primers classificats (homes/dones) i els 3 primers de cada categoria i sexe rebran un premi de l’organització.

Les inscripcions es poden realitzar a www.cursacompanys.cat fins les 23.59 hores del 28 de setembre, o fins arribar als 600 inscrits en el cas de la cursa, i als 100 inscrits en la caminada. A totes les persones inscrites se les obsequiarà amb una samarreta que reprodueix la de les Olimpíades Populars de 1936, així com una bossa amb avituallament.

El significat de l’aniversari de l’Olimpíada Popular, emmarcat en els actes del 80è aniversari de l’inici de la Guerra Civil, va molt més enllà d’una data en un calendari. És un mirall on reflectir la dignitat de les persones, els valors democràtics i respecte pels drets humans, perquè la barbàrie no es torni a repetir ni aquí ni enlloc i, alhora, serveixi per reflexionar sobre les causes i les conseqüències de l’actual situació a Europa, la crisi dels refugiats i l’augment del racisme i la xenofòbia, que té una especial incidència en el món de l’esport.

La IX Cursa i Caminada Lluís Companys, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Memorial Democràtic i Open Camp, col·labora amb la recuperació de la memòria democràtica i amb la promoció de la cultura atlètica en el teixit social barceloní.

Tota la informació sobre la IX Cursa i Caminada Lluís Companys a www.cursacompanys.cat