El diputat d’ICV-EUiA carrega contra la taxa sobre els pisos desocupats promoguda pel Govern de CDC i recorda que afectarà només el 3,3% d’aquests

Dura càrrega del diputat d’ICV-EUiA David Companyon contra la llei d’impost sobre els habitatges buits promoguda pel govern d’Artur Mas. El roig i verd ha evidenciat aquest dimecres a la tarda al ple del Parlament que es tracta d’una mesura cosmètica, tot recordant, per exemple, que serà d’aplicació només en el 3,3% dels 450.000 habitatges buits a Catalunya, i comparant-la amb “una butlla de setmana santa”: els grans propietaris la podran seguir pagant enlloc de posar en el mercat els seus pisos deshabitats. “No volem que hi hagi habitatges buits, volem que l’habitatge compleixi la seva funció social”, ha reivindicat, davant d’això, Companyon, que ha saludat que properament es debati al Parlament una proposta que sí que avança en aquest sentit: la Iniciativa Legislativa Popular pel Dret a l’Habitatge i Contra la Pobresa Energètica.

“No compartim que pagant un impost, per altra banda ridícul, es pugui incomplir la funció social de l’habitatge”, ha afirmat Companyon, que ha asseverat que el que cal és garantir que no hi hagi pisos buits. Per això, el diputat roig i verd ha assegurat que amb aquesta norma el govern Mas el que fa és “blanquejar l’incompliment de la funció social de l’habitatge” per part de grans propietaris immobiliaris.

Aquesta taxa no contribuirà a posar en el mercat aquests habitatges., ha continuat Companyon, perquè per a aquests grans propietaris, com els bancs o els fons voltors, “és xavalla”. “Preferiran seguir mantenint-los buits pagant la taxa que posar-los en lloguer a preus assequibles”, ha apuntat el diputat roig i verd.

“Aquesta llei neix per la manca de la voluntat política d’aplicar la Llei pel Dret a l’Habitatge”

A més, Companyon ha denunciat la hipocresia del govern de CDC proposant aquesta norma quan la legislatura sembla acabar-se. “Aquesta llei neix per la manca de la voluntat política d’aplicar la Llei pel Dret a l’Habitatge”, ha apuntat Copmpanyon, que ha demanat “perquè volem un impost als habitatges buits si ja tenim una llei que inclou un règim de sancions i multes de fins a 900.000 euros per l’incompliment reiterat de la funció social d’un habitatge buit”. En aquest sentit, el diputat roig i verd ha recordat que ja hi ha nombrosos ajuntaments catalans que aplicaven aquesta norma, “mentre el govern d’Artur Mas, feia com si no existís fins i tot desprès d’haver-ne suprimit articles sencers com és de l’expropiació temporal de l’usdefruit d’habitatges buits en zones d’alta i acreditada demanda d’habitatge a preus assequibles”.

En aquest sentit, el diputat d’ICV-EUiA ha denunciat també la hipocresia que suposa que el govern de CDC demani ara a l’ajuntament de Barcelona presidit per l’exactivista de la PAH Ada Colau que actuï en aquest camp dels habitatges buits. “En quatre anys Trias no ha fet res i ara li venen a donar lliçons a l’alcaldessa Colau; no tenen vergonya!”, ha exclamat Companyon, que ha ironitzat sobre les referències a Ada Colau que sovintegen darrerament en les bancades del PP i de CiU: “un fantasma recorre el Parlament; el fantasma Colau”, ha comentat.

“El projecte de llei permetrà que un particular que tingui 50 habitatges buits no pagui res”

Finalment, el diputat roig i verd ha recordat que “el projecte de llei permetrà que un particular que tingui 50 habitatges buits no pagui res o que els habitatges buits en municipis com Balaguer o Tàrrega, els bancs puguin tenir buits tots els pisos que vulguin sense cap problema, perquè no estan als 72 municipis prioritaris”, ha recordat. “El mateix Conseller Mas-Colell va estimar que dels 450.000 pisos buits l’impost només afectaria a 15.000 pisos, és a dir un 3,3% del total”, ha denunciat Companyon.

En defensa de la ILP pel Dret a l’Habitatge

Per això, el diputat d’ICV-EUiA ha contraposat que “hores d’ara només hi pot haver-hi un objectiu: acabar amb la intolerable emergència social que ha trobat en la mobilització social, sota el crit de ‘com s’entén cases sense gent, gent sense casa?’”. I, en aquest sentit, Companyon ha saludat la ILP pel Dret a l’Habitatge impulsada per entitats com la PAH o l’Aliança Contra la Pobresa Energètica.  “145.000 signatures avalen un projecte de llei que sí posa solucions i no pedaços”, ha apuntat Companyon.