El Partit de l’esquerra europea demana un cessament immediat de la violència a Israel i als territoris palestins. L’objectiu indiscriminat de les poblacions civils viola el dret internacional. Això s’aplica a les massacres operades per Hamàs o la Jihad Islàmica, però també als bombardejos d’edificis residencials per part de l’exèrcit israelià.

Durant dècades, els palestins porten vivint sota una perpètua colonització i ocupació il·legals, enfrontant-se a una cruel política d’apartheid aplicada per les autoritats israelianes. Aquesta realitat també reflecteix el fracàs de la comunitat internacional i especialment dels EUA i la UE, per impulsar un procés de pau viable i contribuir a la resolució del conflicte.

Des dels Acords d’Oslo, fa 30 anys, Israel ha explotat els Acords per expandir-se a Cisjordània mantenint Gaza sota setge. Gairebé un milió de colons israelians s’han traslladat gradualment als assentaments de Cisjordània per assegurar una colonització israeliana sense fi de la zona.

Aquesta greu situació s’ha intensificat especialment des que el nou govern israelià d’extrema dreta des que Netanyahu va arribar al poder, amb ciutats i pobles palestins atacats per colons i l’exèrcit israelià, augment dels enfrontaments i bombardeig israelià de Gaza.

El programa governamental afirma obertament que el poble jueu té un “dret exclusiu i inalienable a totes les parts de la terra d’Israel”, convertint-lo en la base per a la colonització final de Cisjordània. La repressió del poble palestí ha creat un entorn explosiu.

Tanmateix, això no pot justificar els atacs, assassinats i segrestos comesos per Hamàs contra la població civil israeliana, que constitueixen crims de guerra que condemnem sense reserves. De la mateixa manera que els bombardejos i altres represàlies d’Israel contra tots els palestins de Gaza, majoritàriament civils, constitueixen crims de guerra. Ens oposem als intents de castigar tota la població palestina per l’atac de Hamàs a Israel.

Tal com va declarar el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, Israel està ara en guerra. Això pot significar no només centenars, sinó molt possiblement milers de morts. També hi ha el risc d’una guerra regional total amb la participació del Líban i l’Iran, que també podria desencadenar la participació de les forces nord-americanes i d’altres occidentals que resideixen a l’Orient Mitjà.

Ens oposem a un escenari d’escalada tan perillós i desestabilitzador i demanem la desmilitarització de l’Orient Mitjà. El Partit de l’Esquerra Europea ha donat suport durant molt de temps a un Orient Mitjà lliure d’armes nuclears.

Hi ha una necessitat urgent d’actuar per la pau, la igualtat i la justícia. Per tant, els líders mundials, juntament amb la Unió Europea, haurien de reaccionar com més aviat millor i posar tot el seu esforç en l’alto el foc i l’inici de noves negociacions de pau per arribar a la solució dels dos estats. Tanmateix, l’única manera d’arribar a una solució negociada és que ambdós estats siguin reconeguts per això demanem el reconeixement immediat d’un Estat palestí de Palestina.

L’esquerra europea vol reafirmar el seu compromís per a la pau i convivència justa i duradora entre israelians i palestins i el seu suport al dret del poble palestí a un Estat independent al costat de l’Estat d’Israel, a les fronteres de 1967 i amb Jerusalem Est com a la seva capital.