En la constitució del Consell Nacional de Comuns, el coordinador general referma un projecte centrat en “models econòmics i socials basats en el bé comú”, la “radicalitat democràtica” i la “regeneració política”

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha obert avui la constitució del Consell Nacional de Comuns de la formació fent una crida a “passar a l’ofensiva” aportant “claredat i propostes” davant un Govern de la Generalitat “sense cap mena d’orientació política”. “El Govern no sap encara de què va la legislatura. Perquè les contradiccions internes ja no són només lluites de poder entre ERC i Junts per Catalunya, sinó desacords estratègics”, ha dit. En aquest sentit, ha instat a “marcar clarament quines són les nostres posicions polítiques” i ha centrat el projecte dels comuns en “l’aposta per models econòmics i socials basats en el bé comú”, la “radicalitat democràtica” i la “regeneració política”.

Domènech ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció al Consell Nacional de Comuns celebrat aquest diumenge a les Cotxeres de Sants de Barcelona, la primera sessió d’aquest òrgan després de les eleccions internes de la formació celebrades entre el 29 de juny i el 2 de juliol, i que ha ratificat els comuns locals constituïts en el darrer mes arreu del territori.

El líder dels comuns ha alertat d’una “guerra de clons a la dreta espanyola entre Pablo Casado i Albert Rivera” i ha assenyalat que aquest cap de setmana “el puigdemontisme pràcticament ha absorbit el projecte del Pdcat en una OPA a ERC”, una Esquerra Republicana de la qual ha dit que “encara s’ha mostrat absolutament incapaç de convertir-se en una alternativa del catalanisme popular i progressista a les dretes catalanes, com a prova l’elecció com a president de Quim Torra”.

En un escenari que ha definit com “d’esberlament dels blocs”, el líder dels comuns ha defensat que “hi ha una crisi legitimitat del sistema constitucional” i que “no n’hi ha prou només amb tornar a una proposta de l’Estatut del 2006”, sinó que “cal una aposta clara per un pacte de claredat entre les forces polítiques i socials a Catalunya sobre com s’ha de construir el nostre futur i concretar una proposta d’estat plurinacional on compartir sobiranies”.

Domènech ha recordat que sense l’espai polític dels comuns “no hi ha possible govern de progrés a Espanya”, i ha reivindicat el “paper de lideratge com a principal força política catalana al Congrés”. El coordinador general de Catalunya en Comú ha recordat que van ser “l’únic espai polític” que fa dos anys va defensar a l’Estat que “s’havia de fer fora el PP” i que “hi havia una alternativa política que no passava per Ciutadans”. Per això, ha fet una crida a mantenir-se ferms: “El PSOE, fins que no es demostri el contrari, no és cap exemple de regeneració”, ha sentenciat.

Així mateix, ha alertat del “perill de l’ascens d’un nou feixisme a Europa” i ha apel·lat a la “responsabilitat” de les forces de canvi d’arreu del territori europeu: “Som el principal referent per la possibilitat de construir un gran pol democràtic que li faci front”, ha sostingut.

Sobre el desplegament territorial de Catalunya en Comú, el cap de files ha reclamat “generositat absoluta”, “apertura” i “pensar sempre en la construcció de propostes que poden ser guanyadores per la ciutadania”.