En Comú Podem dóna suport a la PNL presentada pel PSOE però lamenta que no s’hagi recollit les esmenes presentades sobre fosses comunes i judicis de la dictadura

En Comú Podem ha donat suport aquest dijous a la Proposició No de Llei presentada pel PSOE sobre Memòria Històrica, que entre d’altres mesures reclama al Govern del PP treure Franco del Valle de los Caídos. Malgrat això, no s’han acceptat les esmenes presentades pel grup confederal que instaven a anul·lar els judicis del franquisme i a que l’Estat assumeixi les exhumacions de les persones represaliades durant la dictadura.

“Prou de que l’Estat no assumeixi, davant els crims de lesa humanitat que es van cometre durant el franquisme, la responsabilitat directa de les exhumacions”, ha sostingut Domènech, que ha qualificat “d’insult a les víctimes i a la memòria democràtica” que es negui l’anul·lació dels judicis polítics del franquisme al·legant “un tema de seguretat jurídica”.

“L’única forma de reparar la memòria és declarar que no van ser només víctimes, sinó la genètica de la nostra memòria democràtica. Que ells eren els representants del millor de la història del nostre país. No és només reparació, és veritat, justícia, i llavors sí reparació”, ha sostingut Domènech.

El portaveu d’En Comú Podem ha denunciat a la tribuna del Congrés que l’informe del relator de les Nacions Unides del 2014 “deia que mai s’ha establert una política d’estat en matèria de veritat, no existeix informació oficial, ni mecanismes d’esclariment de la veritat”, i criticava “de quina manera la llei d’amnistia s’ha utilitzat per impedir l’accés a la justícia i qualsevol tipus d’investigació”.