El candidat no accepta “cap lliçó de republicanisme d’ERC” perquè ser republicà “no és mantenir els abusos en els preus del lloguer i els privilegis de les grans fortunes”

El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha afirmat aquest matí que “ser republicà és defensar el dret a decir de Catalunya i també d’Espanya”. Per això, ha plantejat un doble referèndum: “Un a Catalunya per decidir el nostre futur i un altre a tot l’Estat per decidir si volem monarquia o república”. Mentrestant, Asens aposta per una “llei que prohibeixi que el rei pugui fer un discurs d’extrema dreta com el que va fer el 3 d’octubre”. “No volem un rei que prengui partit, que perdi la neutralitat política, com li exigeix la llei”.

La llei que planteja En Comú Podem vol “acabar amb la impunitat i amb l’opacitat amb la que actua la monarquia”. “Volem sotmetre al rei al Tribunal de Comptes, volem saber quins són els seus ingressos i prohibir que faci d’intermediari amb empreses privades”.

En un acte al barri del Carmel de Barcelona i coincidint amb l’aniversari de la República, Asens ha dit que ser republicà vol dir “acabar amb l’opacitat i fer net a les institucions”. “Ser republicà no és no pujar les taxes universitàries, no regular els preus del lloguer, negar-se a apujar els impostos a les grans fortunes o negar la corrupció del cas Palau, el cas de les ITV o del cas Pujol, així que cap lliçó de dignitat republicana d’ERC, dels partits del 3% i dels qui es presenten amb ells a les eleccions; el republicanisme som nosaltres”, ha defensat el candidat.

Asens ha recriminat al govern del PSOE que no s’hagi atrevit a “trencar del tot la línia de continuïtat entre el franquisme i la democràcia” i ha recordat que des de l’Ajuntament de Barcelona s’estan “suplint les obligacions del dret internacional que ignora el Govern d’Espanya, que segueix escopint als represaliats del franquisme i donant medalles a franquistes com Billy El Niño”. Finalment, el candidat ha reivindicat que el republicanisme “no és nostàlgia del passat, sinó que es una memòria carregada de futur; el republicanisme es desig de futur, de canvi”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha iniciat la seva intervenció recordant a Neus Català, que ha mort aquest dissabte i a qui ha definit com “un referent de la lluita per la llibertat”. Colau ha denunciat la covardia del PSOE, que “té un aparell segrestat per unes elits que fa que quan s’enfronta als poders econòmics li tremolin les cames”. “També li tremolen les cames per defensar els valors republicans, com per exemple, regular els preus dels lloguers”, ha afegit.

Per això, l’alcaldessa ha defensat que “només En Comú Podem farà que l’ànima més progressista del PSOE s’atreveixi a fer el que cal fer, que és governar pels interessos de la gent”. “Les polítiques que garanteixin els valors republicans com l’educació i la sanitat públiques, les ajudes a la dependència, la lluita contra la pobresa energètica i la corrupció, només seran possibles si aconseguim un govern liderat per En Comú Podem i Unidas Podemos”. Per això, Colau ha plantejat que en aquestes eleccions només hi ha dues opcions: “un govern de dretes, és a dir, el trifachito i el pacte PSOE-Cs, o bé que ECP guanyi les eleccions a Catalunya i que amb les aliances fraternes s’aconsegueixi fer un govern de progrés”.

En la mateixa línia s’ha expressat la candidata d’Unidas Podemos cambiar Europa a les eleccions europees, María Eugenia Rodríguez Palop, que ha carregat contra els partits de dretes, a qui acusa d’oferir-nos “una política de murs, deportacions i repressió”. “Ens diuen que la seguretat ens fa més lliures, però la llibertat és posar-se en una gàbia rodejada de policies?”, ha preguntat. “Nosaltres volem la seguretat de poder accedir a l’aigua, la llum, l’habitatge i la feina”, ha afirmat. “La política republicana és posar al centre els béns comuns i no els interessos d’uns pocs”, ha insistit Palop. La candidata ha recordat que, en canvi, el que han fet des de la dreta és “una llei mordaça, polititzar la judicatura i blindar la monarquia i l’església”.